Altın, artık takıdan çok yatırım aracı olarak tercih edilince, kuyumcu atölyeleri zor günler yaşıyor. Kapalı Çarşı'da yaşanan altın krizi, kota kısıtlamalarının etkisiyle derinleşti. Yatırım amaçlı altına yönelen talep, kuyumcuların sipariş alamamasına neden oldu ve birçok atölye kapanma noktasına geldi.
DÜĞÜNLERDE ALTIN DÖNEMİ SON BULDU
Show Haber’de yer alan bilgilere göre, mikrofon uzatılan bir esnaf, “Yan dükkanımız kapalı, ön tarafımız kapalı” diyerek durumlarını anlattı. İmalathane sahibi Özgür Diktaş ise, "Takı alımı yok, vatandaş artık kolye, küpe gibi ürünlere ilgi göstermiyor" şeklinde konuşarak sektördeki daralmayı dile getirdi.
Altın imalat ustası Abdülkadir Topaloğlu, "Atölyelerimiz genellikle altınla çalışıyor. Altın temin edilemediğinde ise büyük bir sıkıntı yaşanıyor" dedi. Topaloğlu, kuyumcu atölyelerinin şu anda ne müşteri bulabildiğini ne de giderlerini karşılayabildiğini belirtti.
“KOTA KISITLAMASI İHRAÇATCI ATÖLYELER İÇİN BİR FACİA OLDU”
Bir kuyumcu, kota kısıtlamalarının ihracatçı atölyeleri için büyük bir kriz yarattığını belirterek, "Yurt dışında aynı ürünü daha ucuza alırken, burada gram başına 3-4 dolar daha pahalıya almak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle, yurt içi müşterileri yurt dışına kayıyor" dedi. İmalathane sahibi Özgür Diktaş ise, "Şu anda dünya ile Türkiye arasındaki altın fiyat farkı ihracatı olumsuz etkiliyor. Türkiye, İtalya'dan sonra ikinci sırada olmasına rağmen, bu durum üretimi engelliyor" ifadelerini kullandı.
“BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE DAHA ÇOK KAPATAN OLACAKTIR”
Topaloğlu, "Birçok atölye ya tamamen kapanıyor ya da çalışanlarına ücretsiz izin veriyor, birlikte tatil yapıyorlar. Altın fiyatları böyle devam ederse, daha fazla atölyenin kapanması kaçınılmaz olacak" şeklinde konuştu.
“KİRA VE İŞÇİ MASRAFLARI OLDUKÇA YÜKSEK”
İstanbul Kapalı Çarşı'da altın imalatçıları, artan maliyetler nedeniyle atölyelerini kapatmak zorunda kaldı. İmalatçı Özgür Diktaş, "Kapanmalar normal, çünkü kira ve işçi masrafları oldukça yüksek. Bu yüzden atölyeler kapanıyor. Zor bir dönemden geçiyoruz" dedi. Bir imalathanenin ise kapısına telefon numarası bırakılarak faaliyetine son verdiği gözlendi.