Karadeniz gazı bütçeye ne kadar katkı sağlayacak?

Karadeniz gazı bütçeye ne kadar katkı sağlayacak?

Karadeniz gazının ekonomiye milyarlarca lira katkıda bulunacağı öngörülüyor. TESPAM Balkanı Oğuzhan Akyener, doğalgaz üretiminin artışıyla birlikte ekonomik değerinin de artacağını belirtti.

AA - Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz gazının ekonomiye katkılarına yönelik yaptığı değerlendirmede, günlük 10 milyon metreküp gaz üretiminin Türkiye''nin yıllık tüketiminin yüzde 5-6''sını karşılayabileceğini bunun da ekonomiye direkt ya da dolaylı birçok katkısının olacağını söyledi.

Akyener, doğal gazda sabit fiyat mekanizmasının olmadığına ve piyasanın çok dinamik olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kışın EPİAŞ piyasalarındaki fiyatlar metreküp başına 25 liraya, hatta daha yukarılara çıkmıştı. Şu an 9-10 lira civarında seyrediyor. İlk fazda günlük 10 milyon metreküp üretilecek. 10 milyon metreküpü günümüz EPİAŞ ortalama spot satış fiyatını baz alarak 10 ile çarparsak günlük 100 milyon lira tutarında bir gelir anlamına geliyor. İkinci fazda bu yaklaşık 400 milyon liraya çıkacak."

Doğal gaz üretiminin artışıyla birlikte ekonomik değerin de artacağını ifade eden Akyener, "Yıllık 3,5 milyar metreküp doğal gaz ürettiğimizi varsayar ve EPİAŞ spot piyasa fiyatlarını ortalama 10 lira baz alırsak ilk faz gazın ekonomiye katkısı yaklaşık 35 milyar lira olur." dedi.

Akyener, Karadeniz gazının Türkiye''ye kış aylarındaki olası katkılarına ilişkin, "Kış aylarında fiyatlar arttığında gaz bulmak zorlaşıyor. Dışarıdan yüksek fiyatlarla spot doğal gaz alıyoruz. Bu sayede dışarıdan spot doğal gaz almak zorunda kalmayabiliriz." diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.