Kayıt parası isteyen müdürler yandı. Milyonlarca veliyi ilgilendiriyor

Kayıt parası isteyen müdürler yandı. Milyonlarca veliyi ilgilendiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, devlet okullarında öğrenci kaydı için velilerden el altından bağış talep eden okul müdürlerine karşı uyarıda bulundu.

Eğitim öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte, bazı okulların öğrenci kayıt işlemleri sırasında velilerden "bağış" adı altında para talep ettiği iddiaları gündeme geldi.

1913463.jpgResmi kayıtlar ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmelikleri, okul kayıtları ve diğer işlemler için bağış yapma zorunluluğu getirilmesini kesinlikle yasaklıyor. Bakanlık, şikayetler üzerine başlatılan incelemelerde, para talebinin tespit edilmesi durumunda okul müdürlerine hapis cezasına kadar çeşitli yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

Ancak bazı okulların, kırtasiye, temizlik, bakım ve onarım giderleri gibi gerekçelerle velilerden 150 bin TL’ye kadar bağış talep ettiği bildiriliyor. Bu tür bağış talepleri, öğrenci kayıtlarının yapılması için bir koşul olarak sunulmakta, bu durum ise yasalara aykırı bir uygulama olarak değerlendirilmektedir.

302691.jpgNE YAPILMASI GEREKİYOR?

Velilerin, bu tür yasa dışı taleplerle karşılaşmaları durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimlerine şikayette bulunmaları gerekmektedir. Bakanlık, yapılan şikayetler doğrultusunda inceleme başlatacak ve yasal olmayan bağış taleplerini tespit eden okul müdürlerine idari para cezası, meslekten men ve hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanacaktır.

Velilerin haklarını korumak ve eğitim ortamının mevzuata uygun hale getirilmesini sağlamak adına, bu tür durumları yetkililere bildirmeleri büyük önem taşımaktadır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.