Tomatillo başka bir deyişle yeşil domates az bilinse de yararları saymakla bitmiyor. Avrupalılar arasında domates bu sebzeden daha çok alkış toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz abuhavasında iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfaklarında dağılmaya başlayınca büyük Meksika aileleri Tomatillo’yu ziyafet sofraları yanı sıra bir hayli lokantada kullanılmaya başlamış. Hafif ekşi tadıyla Meksika soslarının bırakılmaz malzemelerinden bir olan tomatillo lezzetini barizleştirmek için pişmiş olarak harcanabildiği gibi ham olarak da kullanılabiliyor.
YARARLARI
Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması seçim ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete saklanması gerekiyor. Bir Hayli hastalığa yararlı olduğu belirtiliyor. İşte yeşil domates tomatillonun bilinmez yararları:
SİNDİRİMİ DÜZENLER
Sebzelerin çoğunda olduğu gibi, tomatillo yüksek seviyede diyetetik lif sağlar. Bu sindirim sisteminin işlevlerini dayanaklar ve bedenin yağları çok daha iyi emmesine takviyeci olur.
KANSERİ ÖNLER
Böylece, bağırsak sistemini iyileştirir ve kabızlığı, gazı ve abdominal distansiyonu ortadan kaldırır. Tomatillo, bilimadamlarının antibakteriyel ve anti-karsinojenik işlevlerini kavramak için çalıştığı ixocarpalacton A gibi fitokimyasal antioksidanlar kapsar. Antioksidanlar, hür radikallerin tesirleriyle savaşırlar.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Tomatillo bağışıklık sistemini uyarmaya takviyeci olan yüksek ölçüde C vitamini taşır. Bedendeki yabancı maddeleri arınmak ve patojenleri gözetmek için esas korunma sağlayan eritrosit yapımını hızlandırır.
KABUKLARINI SAKIN ATMAYIN
Tomatillonun kabuğu, çağlar süresince çaylar ve eşi tıbbi ilaçlar için kullanılmıştır. Ve yararları arasında; kepeği ortadan kaldırmak, kelleşmeyle savaşmak, kulak sızılarını eksiltmek bulunmaktadır.