Kepçeye takıldı işçiler ne olduğunu anlamadı Dünyada eşi benzeri yok

Kepçeye takıldı işçiler ne olduğunu anlamadı Dünyada eşi benzeri yok

Uşak’ın Banaz ilçesindeki ormanlık alanda çalışan işçilerin kepçesine ne olduğunu anlamadıkları kütük benzeri bir kalıp takıldı.

İşçilerin bir şeye benzetemedikleri kalıbın dünyada eşi benzerinin olmadığı ortaya çıktı. Yarı canlı yarı ölü olduğu belirlenen fosil kabının 16 milyon yaşında olabileceği belirtiliyor.

Uşak'ta işçilerin bulduğu 10-16 milyon yaşında olduğu belirtilen ağaç fosili heyecan yarattı. Milyonlarca yılın ardından günümüze kadar gelmeyi başaran ağaç fosili incelemeye alındı.

cam1.jpg

Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selahattin Polat, ağaç fosillinin Orta Miosen dönemine ait olduğunu belirlediklerini söyledi.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Banaz Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı alan içinde türü çam olan bir ağaç fosili bulundu.

cam2.jpg

Banaz'a bağlı Ayrancı köyünün yakınlarında Sümlüce mevkiinde orman yolu yapımında çalışan işçilerin kullandığı iş makinesine bilmedikleri bir nesne takıldı. Milyonlarca yıllık yaşında olduğu belirlenen ağaç fosili hemen koruma altına alındı.

Uşak Üniversitesi ve Cerrahpaşa Üniversitesi Orman Fakültesi fosil üzerinde incelemeler yaptığında fosilin tüm dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde eski tarihlere ait olduğu belirlendi.

cam3.jpg

Ağaç fosilinin Orta Miosen dönemine ait olduğu yaklaşık günümüzden 10-16 milyon yıl öncesine ait jeolojik zamanından günümüze kadar geldiği belirlendi.

Önemli kayıtlar listesine eklenen fosilin, çamgillere ait olduğu ve oluşumunda Elmadağ volkanizmasının etkisi olduğu ortaya çıktı.

cam4.jpg

İŞÇİLER ÇIKARIP YOL KENASINA BIRAKMIŞ

Uşak Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selahattin Polat, işçilerin toprak altında iş makineleri ile ne olduğunu anlamadıkları ağaç fosilini kenara bıraktıklarını aktardı. Bir süre orada kalan fosilin 2023 yılında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencileri tarafından fark edildiğini belirten Polat, yetkililere haber verdiğini söyledi.

Ağacın milyonlarca yıl bozulmadan kalmasının nedeninin Uşak'ın kuzeyinde Elmadağ Volkanı olduğunu belirten Polat, volkanın 17 milyon yıl önce patladığını, volkandan çıkan volkan külü, volkan kumu ve çeşitli malzemeler bu ağacın üzerini kaplayarak koruduğunu anlattı. Doç. Dr. Selahattin Polat, fosilin 10-16 milyon yıl öncesine ait iklim, biyoloji ve jeolojik bilgiler verdiğini ve bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.