Kira fiyatını yapay zeka belirleyecek! Mahkemeden hukuk tarihine geçen karar

Kira fiyatını yapay zeka belirleyecek! Mahkemeden hukuk tarihine geçen karar

Kiracı ve ev sahibi davalarında bir ilk yaşandı. Mahkeme yapay zekaya yetki verdi.

Bir kira tespit davasında hukuk tarihinde bir ilk yaşandı. Mahkeme, kira tespitinin yapay zeka tarafından yapılmasına karar verdi.

İstanbul Üsküdar'da yaşanan olay, kiracı veya ev sahipleri arasında sıkça yaşanan anlaşmazlıkların yeni bir boyut kazandırmasına neden oldu. Söz konusu davada, ev sahibi, 4 bin lira olan kira bedelinin düşük olduğunu belirterek dava açtı.

Ev sahibinin, çevredeki evlerin kiralarının 20 bin lira civarında olduğunu ifade etmesi üzerine bilirkişi, kirayı 7 bin 500 lira olarak belirledi. Ancak ev sahibi, bu rakamın yetersiz olduğunu öne sürerek bilirkişi kararına itiraz etti.

thumbs-b-c-8f2596cd325dd25afe407ffb64324e32.jpg

Mahkeme, kira tespitinin yapay zekaya sorulmasına yönelik bir ara karar aldı. Davanın avukatı Mahmut Tarhan, "Güvensizlik demeyeyim ama yapay zekaya güven artışı hususunda evet ilerleme var." şeklinde konuştu.

YAPAY ZEKA KARAR VERDİ

Ev sahibi, kiracısından kirayı 12 bin lira olarak artırmasını istedi, ancak kiracı bu talebi kabul etmedi. Bilirkişi tarafından belirlenen 12 bin 500 liralık rakama da itiraz edilmesi üzerine mahkeme, son kararı yapay zekanın vermesine karar verdi.

istock-1181533674.webp

Yapay zekanın, bölgedeki evlerin fiyatları ve artış oranlarını hızlı bir şekilde analiz edebilmesi nedeniyle kira tespit davalarının süresini kısaltması bekleniyor. Bu gelişme, benzer davalara da örnek teşkil edebilirken bu hususta hukukta bir ilk yaşanmış oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.