Kira fiyatları 6 ayda ikiye katladı! Kirasını ödemek için araba ve tarla satan var

Kira fiyatları 6 ayda ikiye katladı! Kirasını ödemek için araba ve tarla satan var

Kiracılar, 75 bin TL’yi bulan kiraları ödemek için tarlasını, arabasını satışa koyuyor. 40 yıllık binadaki daireye 45 bin TL kira isteniyor.

İstanbul'da kira fiyatları son aylarda hızla yükselmeye devam ediyor. Nisan ayında 35-40 bin TL olan kiralar, bugün 60-70 bin TL seviyesine ulaşmış durumda. Kadıköy'deki 40 yıllık bir binada yer alan 2+1 dairenin kira bedeli de bu durumu gözler önüne seriyor. Emlak uzmanı Nilüfer Kas'a göre, bazı insanlar yüksek kiraları karşılayabilmek için evlerini ya da tarlalarını satmak zorunda kalıyor.

ev-sahibi-235.webp

Vatandaşlar, kira fiyatlarındaki bu artış karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor ve "Bu daireleri kim kiralıyor?" sorusunu soruyor. Oturduğu binadaki başka bir dairenin kira fiyatını öğrenen bir apartman sakini, duyduklarına inanamadığını belirtti. Bazı vatandaşlar ise İstanbul'daki kira fiyatlarının Miami'den bile yüksek olduğunu söylüyor. Orta ve alt gelir grubunun bu fiyatlarla baş edemediğini ifade ederken, üst gelir grubunun zaten kirada oturmadığını dile getiriyorlar.

NİSANDAN EYLÜLE NEREDEYSE 2 KATINA ÇIKTI

Now Haber'in haberine göre, İstanbul'da nisan ayında 35-40 bin liraya kiralanan daireler, şu anda 60-70 bin lira gibi fiyatlarla ilanda. Kiralar yalnızca 6 ay içinde iki katına çıkmış durumda.

ev-sdfogjh.webp

Bir vatandaşa "Kiralar, geliriniz bu hızda artıyor mu?" diye sorulduğunda, "Kesinlikle hayır! Oturduğum binadaki diğer dairelerin kiralarını duyunca şoke oluyorum. 80 bin liraya ev kiraladılar. Tabii ki güle güle otursunlar ama o fiyatlara gerçekten şaşırıyorum" dedi.

Bir diğer vatandaş ise şaşkınlığını dile getirerek, "Gerçekten nasıl bu kiralar ödeniyor, anlamıyorum. Bizim Etiler’de boş daire yok. Doğma büyüme oralıyım ama bu fiyatlar inanılmaz. Kiralar 100 bin liradan başlıyor" diye konuştu.

evkaonut.jpg

40 YILLIK BİNA 45 BİN LİRA

Kadıköy Suadiye'de bulunan 5 katlı, 5 yıllık bir binanın 3+1 ve 130 metrekarelik dairesi satışa çıktı. Dairenin satış fiyatı 14 milyon lira, aylık kira bedeli ise 75 bin lira olarak belirlendi. Emlak uzmanı Nilüfer Kas, bu tür daireleri genellikle ticaretle uğraşan, yüksek gelir grubuna sahip kişiler ya da iki kişinin gelirini birleştirerek ödeyebilen ailelerin kiraladığını belirtti. "Bu kirayı karşılayabilmek için ailenin en az 150 bin lira gelirinin olması gerekiyor" diye konuştu.

Aynı bölgede, 40 yıllık bir binada yer alan, 2+1 ve 100 metrekare büyüklüğünde, kombili, asansörsüz ve otoparksız bir dairenin kira bedeli ise 45 bin lira. İstanbul'da artan kira fiyatları, özellikle asgari ücretle geçinen ya da maaşlarına zam alamayan çalışanları zorluyor. 17 bin liralık asgari ücret, birçok ilçede artık bir ev kirasını bile karşılamaya yetmiyor. Türkiye'de çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle geçinirken, artan kiralar büyük bir ekonomik sıkıntı yaratıyor.

Emlak uzmanı Nilüfer Kas, kira fiyatlarının geldiği noktada 7 milyondan fazla insanın mağdur olduğunu belirterek, "Kirasını ödemek için arabasını, tarlasını satan insanlar var. Gelecekte bizi daha zor günler bekliyor çünkü konut arzı azaldı, yatırımcı konut almıyor. Bu durumun faturası yine kiracılara kesilecek" şeklinde uyardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.