Kira artışında yeni dönem 2 Temmuz tarihi itibariyle başlıyor, yüzde 25 sınırı ise kalkıyor. Verilen bu karar doğrultusunda ise milyonlarca ev sahibi ve kiracı başına gelecekleri dört gözle bekliyor.
Milyonlarca kiracı, yüzde 25 oranı kaldırıldığında ev sahiplerinin evden tahliye edip edemeyeceğini, ev sahiplerinin istediklerine göre zam yapıp yapamayacağını merak ediyor.
Bu durum üzerine ise uzmanlar, kiracıların korkmaması gerektiğini fakat 5 yıl detayını dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni dönemde kontrat yılı önemli bir rol oynayacak.
Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kira zammında yeni dönem 2 Temmuz itibariyle başlıyor. Kirada yüzde 25'lik zam sınırı kaldırılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya dair, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok" dedi.
Peki, 2 Temmuz'dan sonra kira zamları nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri oranda zam yapabilecek mi? Kiracılarını evlerinden çıkarabilecekler mi? Ev sahipleri TÜFE oranını beğenmezse ne olacak? gibi sorular ev sahipleri ve kiracılar tarafından yanıt bekliyor.
"KİRACILAR KORKMASINLAR"Yeni süreç öncesinde değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, "Kiracılar korkmasınlar. Hiçbir mülk sahibi kiracıyı evden çıkaramaz. Kafasına göre bir fiyat belirleyemez." dedi.
"EN AZ 3 YIL BOYUNCA EVİ BOŞ TUTMAK ZORUNDA"ATV Haber'e konuşan Araç, ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etse bile, o evi en az 3 yıl boyunca kiraya veremeyeceklerini belirtti.
EV SAHİBİ İSTEDİĞİ ORANDA MI ZAM YAPACAK?
Ev sahiplerinin istedikleri oranda kira artışı yapıp yapamayacakları merak konusu. Gayrimenkul Danışmanı Araç, eski sisteme dönüleceğini ve şu anda ticari kiralara uygulanan TÜFE oranında zam yapılacağını belirtti. "Yani mülk sahibi kendine göre bir kira belirleyemeyecek" dedi.
EV SAHİBİ TÜFE ORANINI BEĞENMEZSE?
Yüzde 25 zam sınırı kalktığında yeni zamlar TÜFE'ye göre belirlenecek. Peki, ev sahibi bu oranı beğenmezse ne olacak? Araç, "TÜFE oranını beğenmediyse kontrat yılına bakmak zorunda." dedi.
5 YIL DETAYINA DİKKAT!
Avukat Mustafa Zafer ise, "Ev sahibinin yasal oranı yetersiz bulması durumunda iki yol var. Eğer kira sözleşmesi 5 yılı aşmışsa, 5 yıldan sonra bir kira tespit davası açabilir. Ya da 5 yılın altındaysa bir uyarlama davasına gidebilir." dedi. Hakim, somut uyuşmazlığın durumuna göre kiranın yeniden belirlenmesine karar verebilir.
DEVAM EDEN DAVALAR
Avukat Zafer, yeni sürecin mevcut kiracı-ev sahibi davalarına bir etkisinin olmayacağını söyledi.