Kiracı ve ev sahipleri dikkat ‘Bunu yapan herkes yandı’

Kiracı ve ev sahipleri dikkat ‘Bunu yapan herkes yandı’

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan bazı sorunlara bir yenisi daha eklendi. Bunu yapan kiracı ise yandı.

Pek çok konutlarda kiracı ve ev sahibi arasında bazı sorunlar gündeme geliyor. Onlardan biri ise bazı kiracıların kiraladıkları evi başka birine kiraya vermesi oldu.

Bu durumun hukuk boyutunu ünlü avukat Erkan Yalçın, değerlendirdi. Yalçın, kiracının, imzalanan kira sözleşmesine aykırı hareket ederek gayrimenkulü başkasına kiraya vermesi, ev sahibi için tahliye davası açma hakkını doğurduğunu söyledi. Özellikle, sözleşmede alt kiralama yasağı bulunuyorsa ve kiracı buna rağmen gayrimenkulü başkasına kiraya verirse, bu durum hukuka aykırı bir eylem olarak kabul olacağını da Yalçın aktardı.

TARAFLAR ARASI ANTLAŞMA OLMASI GEREKİYOR

Türk Borçlar Kanunu’na uygun olarak kurulmuş bir kira sözleşmesinin tarafları, TBK m. 299 uyarınca, “kiraya veren” ile “kiracı”dır. Görmeye alışık olduğumuz ve kural olarak kabul edilen durum, sözleşmedeki irade açıklamalarının sahipleri olan “tarafların”, sözleşme boyunca sabit kalması anlamına gelir. Fakat; hukukta istisnalar, kaideyi güçlendirici unsurlar olarak kabul edilmekte olup, varlıkları hukuki uygulanırlığı güçlendirmekte.

kiraci-haklari-nelerdir.jpeg

Nitekim, bu durumun da birçok istisnası bulunmaktadır. Diğer bir söyleyişle; esas olan tarafların aynı şekilde kalması, istisna olan ise taraf değişikliğidir. Taraflar arasında bir anlaşma olması halinde kiracı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 322’nci maddesinde gösterildiği şekilde kira hakkını bir başkasına devredebilir. Yani; kira sözleşmesi kurulması suretiyle kiracının tasarrufuna sunulmuş olan kiralanan, tamamen ya da kısmen kiracı tarafından bir “alt kiracıya” kiralanabilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kira sözleşmesi, taraflardan “kiraya veren” sıfatlı olan kimsenin, bir taşınır ya da taşınmaz malını kiraya vererek bunun karşılığında bir bedel aldığı ; “kiracı”nın ise kiraladığı taşınır ya da taşınmaz malı kullanmasının karşılığında bir miktar dönemsel bedel ödediği sözleşme olarak bilinir. Yazılı olarak kurulmasında fayda var ise de, yazılı olarak kurulmaması da mümkündür. Kira sözleşmesinin geçerliliği yazılı yapılmış olmasıyla ilişkisi yok.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.