Kırmızı ete indirim geldi. Yeni liste belli oldu

Kırmızı ete indirim geldi. Yeni liste belli oldu

Son dönemde yaşanan ekonomik kriz ve artan enflasyon nedeniyle kırmızı et fiyatlarında meydana gelen zamlara karşın, tüketicilere bir nefes aldıracak haber geldi.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandığını duyurdu.

b845.jpg2024 yılının ilk aylarından itibaren sık sık değişen kırmızı et fiyatları, son dönemde gerileme eğilimine girdi. Ocak ayında yüzde 110’un üzerinde artış gösteren toptan kırmızı et fiyatları, son zamanlarda yaklaşık yüzde 25 oranında bir düşüş yaşadı. Kurban Bayramı öncesinde kilogramı 380 liraya kadar yükselen toptan karkas et fiyatları, şu anda 300 liraya düştü.

i-27.webp

Sektör temsilcileri, bu fiyat düşüşünün azalan talep ve özellikle turistik bölgelerdeki durgunlukla ilişkili olduğunu belirtiyor. Talepteki yüzde 50'lik azalma, fiyatların gerilemesine neden olmuş durumda.

ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, bu fiyat değişiminin perakende pazarına sınırlı bir şekilde yansıdığını ifade etti. Yücesan, "Bir ay içinde toptan karkas et fiyatlarında yüzde 25'lik bir gerileme yaşandı, ancak bu düşüş perakende fiyatlarına tam anlamıyla yansımadı. Kasaplar ve marketler, azalan satışlar nedeniyle fiyatlarda büyük değişiklik yapmaktan çekiniyorlar" dedi.

150694.jpgYücesan, önümüzdeki dönemde sanayicilerin karkas et alımına başlayacağını ve bu durumun fiyatların yeniden artış göstermesine neden olabileceğini öngördüklerini vurguladı. "Ağustos ortalarından itibaren sanayiciler karkas et toplama sürecine girecek ve bu, fiyatların tekrar 380 liraya çıkmasına yol açabilir" şeklinde konuştu.

Kırmızı et üretimi 2023 yılında yıllık yüzde 8,8 artışla 2,4 milyon tona ulaştı. Son dönemde, Ocak 2024'te kıymanın kilogram satış fiyatı ortalama 400-450 lira arasında değişirken, güncel olarak kasap ve marketlerde bu fiyat 525 ila 675 lira arasında yer alıyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) anlaşmalı marketlerde ise kıyma 390 liradan satışa sunuluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.