Yaz sebzelerini kış boyunca tüketmek için yapılan konserveler, doğru yöntemlerle hazırlanmadığında zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabiliyor. Uzmanlar, konserve yapımında titizlikle uyulması gereken kurallara dikkat çekiyor.
HİJYEN VE SAKLAMA KOŞULLARI KRİTİK
Uzman Diyetisyen Merve Altay, konserve yapımında hijyen koşullarının en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı. Altay, konservenin serin ve karanlık bir ortamda, oda sıcaklığının biraz altında saklanması gerektiğini belirtti. Açılan konservelerin ise buzdolabında tutulması ve 3-4 gün içinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
ZEHİRLENME RİSKİNE DİKKAT!
Gıda Mühendisi Samet Şahin, konservelerin uygun şekilde yapılmaması durumunda ölümcül zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti. Clostridium bakterisinin çok zehirli olduğunu ve ölümcül etkileri olabileceğini belirten Şahin, konservelerde dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi: “Kavanozların steril olması, tek kullanımlık kapakların tercih edilmesi, seçilen ürünlerin temiz ve taze olması, kavanozların 1-2 santim boşluk bırakılarak iyice sıkıca kapatılması ve vakum yapılması gerekir. Bu kurallara uyulmadığında zehirlenme riski yüksek olabilir.”
Konserve yaparken sağlıklı ve güvenli bir sonuç elde etmek için tüm bu kurallara titizlikle uyulması gerektiği belirtiliyor. Uygun saklama koşullarına dikkat edilmediğinde, zehirlenme vakalarının artabileceği ve bu durumun sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapılıyor.