Mutfağınızdaki en pahalı yağ, yanlış kullanıldığında en zararlı hale gelebilir. Birçok kişi, daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için bu yağı tercih ederken, aslında onu doğru şekilde kullanmadıklarında farkında olmadan büyük bir hata yapıyor.
Özellikle yüksek ısılarda, bazı yağlar hızlıca bozulur ve zararlı bileşenler üretir. Bu da, sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bir yağın, vücudunuza zarar verebileceği anlamına gelir.
Hepimiz ailemize daha sağlıklı yemekler sunmak istiyoruz, ancak mutfakta doğru yağ seçimi yapmadığımızda büyük bir hata yapabiliyoruz. Yaygın bir yanlışlık, zeytinyağını kızartmalarda kullanmaktır. Zeytinyağı, sağlıklı bir yağ olarak bilinse de, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında faydalı özelliklerini kaybedebilir ve vücuda zararlı hale gelebilir.
ZEYTİNYAĞI: SAĞLIKLI AMA DÜŞÜK ISILARDA
Zeytinyağının asla yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması gerekiyor. Bu yağ, ısıtıldığında toksik bileşenler üretebilir, bu da sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
İdeal olarak, zeytinyağı yalnızca çiğ yemeklerde, salatalarda veya soslarda kullanılmalı, aynı zamanda fırında pişirme sırasında da tercih edilmelidir. Yüksek sıcaklıklarda, zeytinyağının faydalı özellikleri kaybolur ve toksik hale gelebilir. Benzer şekilde, son yıllarda hindistancevizi yağı sağlıklı bir seçenek olarak tanıtılsa da, yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle yemek pişirmek için uygun değildir. Doymuş yağlar, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği için, hindistancevizi yağı, kızartma gibi yüksek ısı gerektiren işlemler için tercih edilmemelidir. Bu tür yağları doğru kullanmak, sağlığımızı korumak açısından oldukça önemlidir.
Kızartma yağlarının üst üste kullanımı kalp damar hastalıkları ve kanser gibi tehlikelere zemin hazırlıyor.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, sebze ve patates kızartması yağının israf olmaması düşüncesiyle biriktirilip, birkaç kez kullanılmasının, insanlarda kalp damar rahatsızlıklarına, ilerleyen yıllarda da kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Sıvı yağın patates kızartmasında en fazla 3 defa kullanılması gerektiğini söyleyen Manavoğlu, "Kabak, patlıcan gibi sebze kızartmasında en fazla 2 kez kullanılabilir" dedi.
Ali Manavoğlu, sofralarda tüketilen patates kızartmasında kullanılan yağın tasarruf amacıyla tekrardan kullanımının, mutfakta sıklıkla yapılan yanlışlardan biri olduğunu söyledi. Patates, kabak, patlıcan gibi sebzelerin kızartmasında kullanılan yağın israf olmaması amacıyla kavanozda biriktirildiğini anlatan Manavoğlu, bu yağın başka yemek ya da kızartmada kullanılmasının insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.
'BİRDEN FAZLA KULLANIMDA KANSER RİSKİNE YOL AÇABİLİR'
Sıvı yağın kızartma sonrası çok sayıda kullanımının zararlarından bahseden Manavoğlu, şunları söyledi: "Kızartma herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Kabak, patlıcan, biber, patates kızartması öğünlerde sıklıkla yer alıyor. Evlerde kızartma için bitkisel, karışık kızartma yağı gibi sıvı yağ kullanılıyor. Bazı tüketiciler tek sefer kullanıp, sonraki kızartmada kullanmıyor. Bazı tüketiciler de kızartma yağını ocaktan alıp, kavanozda bekletip, tekrar tekrar kullanıyor. Yağın tekrardan kullanımının sağlığa olumsuz etkileri de var. Kalp damar hastalıklarına neden olabilir. Mide bulantısı, ishal olabilir. Yağın birden fazla kızartmada kullanılması bir süre sonra kanser riskine yol açabilir."
‘BALIK KIZARTILDIKTAN SONRA AYNI YAĞ KULLANILMAMALI’
Sıvı yağın patates kızartmasında en fazla 3 defa kullanılması gerektiğini söyleyen Manavoğlu, "Kabak, patlıcan gibi sebze kızartmasında en fazla 2 kez kullanılabilir. Çünkü renginde olumsuzluk, acılaşma olur. İkinci kızartma da kısa sürede yapılmalı. Balık kızartması yapıldıysa; tekrar kullanmamamız gerekiyor. Un eklenerek yapılan kızartma yağı 1 defa kullanılmalı. Yağın fazla sayıda tekrardan kullanılması acılaşmasıyla lezzet anlamda olumsuzluk verir" diye konuştu.