Son bir yıl içinde Türkiye genelinde konutun pazarda kalma süresi 60 günden 86 güne, İstanbul'da ise 61 günden 91 güne yükseldi. Kiralık konut piyasası ise talebinin yüksekliğini koruyor.
ZAM SINIRI SATIŞA NEDEN OLDU
Son dönemde artan kiralar göz önünde bulundurularak uygulanmaya başlanan yüzde 25 zam sınırı, ev sahiplerini konutlarını satmaya yönlendirdi. Aynı zamanda yatırım amaçlı konut tercihinde bulunanlar azaldı.
İkinci evini almak isteyenlerin kredi imkânlarına kısıtlama getirilmesi de kişilerin yatırım için konut tercih etmemesine neden oldu. Son dönemde bir de mevduatın getirisi kira gelirini aşınca konutu yatırım aracı olarak görenler azaldı.
Endeksa'nın yaptığı çalışma, ikinci el konutlarda satış sürelerinin önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Son bir yıl içinde Türkiye genelinde evlerin pazarda kalma süresi yüzde 43, İstanbul'da ise yüzde 49 artış gösterdi. 2022 Eylül'ünde bir konutun yeni sahibini bulması ortalama 60 gün sürerken, 2023 Eylül'ünde bu süre 86 güne çıktı. İstanbul'da bu süreç 91 güne yükseldi. Diğer yandan, ikinci el satılık ev ilanları geçen yıla oranla %12 oranında arttı.
KİRALIK EVLERİN SAYISI EYLÜLDE ARTTI
Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, kiradaki evlerin ilan sürelerinin 53 güne düştüğünü ancak satılık evlerin alıcı bulmakta zorlandığını ifade etti.
Öğüt, “Tüm Türkiye’de satılmayı bekleyen, 4 yaş üzeri 2. el gayrimenkullere baktığımızda eylül ayında pazarlama süresi 86 güne çıkmış durumda. Geçen yıl bu rakam 60’dı” dedi.
FİYATLARDA YÜZDE 109 KİRADA YÜZDE 136 ARTIŞ
Endeksa’nın raporuna göre 2023 yılı 3. çeyrek sonu itibarıyla Türkiye genelinde yıllık fiyat artışı yüzde 109 olurken, ortalama metrekare fiyatı 23 bin TL’yi geçti.
İstanbul’da satılık ev fiyatları bir yılda yüzde 93 artarak ortalama metrekare fiyatı 34 bin 856 TL oldu. Türkiye genelinde kira fiyatlarında bir yıllık değer artışı ise yüzde 136 seviyesinde oldu ve ortalama konut metrekare kira fiyatı 125 TL olurken, İstanbul’da 175 TL’ye yükseldi.