Koronavirüs'ün insanlara bir kötü mirası daha ortaya çıktı!

Koronavirüs'ün insanlara bir kötü mirası daha ortaya çıktı!

Tüm dünyada 6,6 milyon kişinin hayatını kaybettiği Covid 19'un insanlara bir kötü mirası daha tespit edildi. Yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya göre Amerikalıların pandemi sürecindeki hareketsizlikleri kalıcı hale geldi. Araştırma sonuçlarının özellikle gençler endişe verici olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun ilerleyen dönemde kardiyovasküler hastalıklar, obezite, hipertansiyon ve diyabet riskini arttıracağına dikkat çekti.

ABD’de yapılan bir araştırma koronavirüs hastalığının insanlığa bir kötü miras daha bıraktığını ortaya koydu. Yapılan araştırmada Amerikalıların salgınının zirve yaptığı dönemde daha az adım attıkları ve hala eski hallerine geri dönmedikleri tespit edildi. CNN’de yer alan habere göre Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi''nde görevli Doç. Dr. Evan Brittain, insanların pandemi öncesine göre günde yaklaşık 600 daha az adım attığını kaydetti.

KAYGILI VE AŞISIZLAR DAHA HAREKETSİZ

Yapılan çalışmada 1 Ocak 2018 ile 31 Ocak 2020 arasında toplanan adım sayıları Covid öncesi, bu tarihten sonra çalışmanın sona erdiği 2021 yılının sonuna kadar izlenen zaman dilimi ise post-Covid olarak kabul edildi. Çalışmaya göre, en az adım atan insanlar sosyoekonomik olarak dezavantajlı, psikolojik stres altında ve aşısız olanlar oldu.

YAŞ DÜŞTÜKÇE HAREKET AZALIYOR

Araştırmanın yaş ile hareketsizlik arasındaki sonuçları da ilgi çekici oldu. 60 yaşın üzerindeki insanlar ise pandemiden etkilenmeyip adım sayılarını arttırırken, gençlerin adım sayısında düşüş tespit edildi. Dr. Brittain, tuhaf bir şekilde adım sayıları en çok etkilenenlerin 18 ile 30 yaş arasındaki genç insanlar olduğunu belirterek, “Her 10 yıllık gerilemenin, 243 adım azalttığını tespit ettik” dedi.

“HASTALIK RİSKİNİ ARTIRABİLİR”

Sonuçların endişe verici olduğuna dikkat çeken Dr. Brittian, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum zamanla devam ederse, kesinlikle kardiyovasküler hastalık, obezite, hipertansiyon, diyabet ve benzer hastalıkların riskini artırabilir. Ancak, bu eğilimin devam edip etmeyeceğini bilmek için çok erken.”

“MOLA VE EGZERSİZ ÖNEMLİ”

National Jewish Health''te görevli Dr. Andrew Freeman ise gençlerde artan hareketsizliğin nedenleri arasında giderek yaygınlaşan evden çalışma sisteminin de etkili olabileceğine dikkat çekerek “Bu eğilim devam ederse, evden çalışacaksanız ayakta durma, koşu bandı veya bisiklet masası kullanmak faydalı olacaktır. Yöneticiler uzaktan çalışan elemanlarının belirli aralıklarla mola vermelerini sağlamalı. İnsanlar, zihinsel netliği ve keskinliği geliştirdiği kanıtlanmış olan egzersiz yapmalıdır” dedi.

 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.