Köy halkı tarafından yıllarca çıra olarak yakıldı: Değeri şimdi altınla yarışıyor

Köy halkı tarafından yıllarca çıra olarak yakıldı: Değeri şimdi altınla yarışıyor

Bayburt'un Aydıncık köyünde uzun yıllarca çıra olarak yakılan ve yakıt olarak kullanılan kehribar şimdilerde ise altınla yarışıyor.

Bayburt’un Aydıncık köyünde 2018 senesinde keşfedilen kehribarın 3’te 1 oranında altına eşdeğer olduğu belirlendi.

Bayburt’a özgü kehribar, Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü öğretmeni Gökhan Polat öncülüğündeki atölyede kursiyerlerle birlikte işlenerek tespih, kolye, küpe, yüzük ve bileklik gibi aksesuarlara dönüştürülüyor.

aw249098-01.jpg

Türkiye’de tek olma niteliğini taşıyan kehribar taşının hediyelik eşya olarak değerlendirilmesi ve insan gücünün yetiştirilmesi hedefiyle kurulan atölyede, uygulamalı eğitimlere başlandı.

Kursta, kehribar işlemeciliğinin öğretilmesi ve bir sektör kehribar taşının Bayburt'ta yer edinmesi ile yaygınlaşması amaçlanıyor.

aw249098-02.jpg

Hediyelik eşya kullanımını yanında tıbbi alanlar ve manevi olarak da kullanımı olan kehribar taşının, Bayburt ekonomisine de katkı sağlaması hedefleniyor.

aw249098-03.jpg

Aralıksız bir biçimde çalışmaların devam ettiğini aktaran Polat, “Aydıncık köyünden çıkan kehribar, senelerce yakıt olarak tüketilmiş. Bu ürünü kursiyerlerle çalışarak aksesuar ve takı haline getiriyoruz. Hem Bayburt yöresine katkı sağlamak, hem de ülke ekonomisine katkı sunmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

aw249098-04.jpg

“HOBİSİ İŞİNE DÖNÜŞTÜ”

Uzunca süre hobi olarak kehribar taşıyla ilgilenen kursiyer Bayram İpek, şimdi ise kehribar işine profesyonel olarak devam ediyor.

aw249098-05.jpg

Kehribar işleme işini, Bayburt kehribarını küresel çapta duyurmak için severek yaptığını belirten İpek, “Yaklaşık 4 yıl kadar Bayburt kehribarıyla ilgilendim, 2 yıldır da profesyonel olarak çalışıyorum. Halk Eğitimi Merkezi’nde açılan kehribar atölyesinde Bayburt kehribarından tespih, bileklik ve kolye gibi farklı ürünler üstünde çalışmalar yürütüyoruz. Bizim buradaki yoğun çalışmalarımızın nihai hedefi, Bayburt kehribarını tüm dünyaya duyurmak ve görünür kılmak.” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.