Köylüler eldivenle 8 saatte topluyor! Dikeni bile yeniyor

Köylüler eldivenle 8 saatte topluyor! Dikeni bile yeniyor

Doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitki özellikle yaz aylarında memleketine giden köylüler tarafından toplanıyor.

Karamuk dikenli bir meyve olduğu için eldivenlerle toplanır ve toplaması oldukça zahmetlidir. Bir ağacın toplanması 7-8 saat sürer. Meyveler toplandıktan sonra yaş ya da kuru şekilde satılır. Vişne hoşafı, üzüm hoşafı yapılarak tüketilebilir. Tatlılarda kullanılabilir. Tatlı bir ekşiliği vardır.

Bitkinin genelde meyvesi ve kökü kullanılsa da dikeni ve yaprağı da şifa kaynağı olduğu düşünülüyor.

İltihaptan şekere kadar birçok hastalığa şifa olan karamuk bitkisi doğadan kendiliğinden yetişiyor. Mayhoş ve ekşimsi bir tadı olan karamuk, kaynatılarak tüketiliyor. Vücutta antikor ürettiği için birçok derde deva oluyor.

berry-2804488-1280.jpg

KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI

Soğuk algınlığına iyi geliyor.
İltihabı iyileştiriyor.
Şeker hastalarına şifa oluyor.
Tansiyonu düşürüyor
Kalbi koruyor
Bağışıklığı güçlendiriyor
Enfeksiyon ve bakterileri de yok ediyor

mahogany-5325921-1280.jpg

LÖSEMİ HASTALARI DA ALIYOR

Karamuk kandaki alyuvarlara iyi geldiği için özellikle Lösemi hastaları kullanıyor. Yine idrar yolu iltihabı hastalığında da kullanılıyor.

Sağlık bilgileri sağlayıcısı Verywell; ''hipertansiyonu olan kişilerde yapılan bir çalışmada, kan basıncını düşürücü ilaçlarla birlikte günlük olarak karamuk meyvesinin kullanıldığını açıkladı.''

berberis-crataegina1.jpg

KARAMUK BİTKİSİ VE MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?

Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanıldığı gibi meyveleri de taze veya kurutularak kullanılır. Meyvelerinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılır. Yaprakları tat vermesi için çorba ve bulgur pilavına konur.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.