Kredi kartı aidatlarına dev zam

Kredi kartı aidatlarına dev zam

Bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 70'e zam yaptı. Bazı bankalar müşterilerinden 1500 TL kart aidatı talep ettiği ortaya çıktı.

Kredi kartı aidatı konusundaki sorunlar, bu yıl bankaların uyguladığı yüksek zam oranlarıyla daha da arttı. Sabah gazetesinin haberine göre, Tüketici Hakem Heyetleri ve tüketici derneklerine binlerce şikayet gelirken, yıllık kredi kartı aidatlarının 400 ila 1500 TL arasında değiştiği belirtildi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, bu yıl özellikle özel bankaların kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptığını ifade etti. Türkiye'de 103 milyondan fazla aktif kredi kartı bulunduğunu belirten Küçük, bu yıl 30 milyar TL'yi aşan bir aidat ödemesinin yapılacağını dile getirdi.

KART AİDATLARINA DEV ZAM

Kredi kartı aidatının yasal bir dayanağının bulunduğunu ancak bankalara bazı şartlar getirildiğini söyleyen Küçük, bu şartların son dönemde bazı özel bankalar tarafından ihlal edildiğini vurguladı. Özellikle aidatlara getirilen yüksek zamların makul ücret şartını ihlal ettiğini belirtti.

TÜDER Başkanı, vatandaşların bankalara karşı haklarını savunmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da çalışmalarını ilettiklerini ifade etti. Bankaların alışverişlerden zaten yüzde 5 komisyon aldığını hatırlatan Küçük, buna ek olarak vatandaşlardan kredi kartı aidatı almanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

BAZI BANKALAR AİDATIN YARISINI İADE EDİYOR

Kredi kartı aidatına itiraz eden müşterilere bazı bankalar ücretin tamamını iade ederken, bazıları ise yarısını geri ödemeyi teklif ediyor. Bu durum da tüketiciler arasında memnuniyetsizliğe neden oluyor. Bankalar emekli müşterilerine de kart aidatı çıkarıyor. Kredi kartı aidatına itiraz edildiğinde ise bazı bankalar ücreti iade ederken, bazıları da yarısını geri ödemeyi teklif ediyor. Bana bu metni özgünleştir

KREDİ KARTINA KISITLAMA YOLDA

Kredi kartın harcamalarındaki artışın önüne geçilmesi için yeni kısıtlamalar gündemde yer alıyor. Kredi kartlarına gelebilecek bazı önlemler şu şekilde:

  • Karta taksit uygulaması kaldırılabilir
  • Asgari ödeme tutarları artırılabilir
  • Kart limiti düşürülebilir
  • Kredi kartı faiz oranları artırılabilir
  • Ödeme alışkanlıkları zayıf olanlara ek önlemler getirilebilir
  • Yüksek limitli harcamalara kısıtlama getirilebilir
  • Lüks tüketime dayalı kredi kartı harcamalarına limit konulabilir

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.