Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına yönelik yapılandırma düzenlemesinin ayrıntıları netleşiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) devreye alacağı bu düzenleme, borçlu vatandaşlar için büyük önem taşıyor.
Bankacılar, 26 Eylül'ün iflas başvuruları için kritik bir tarih olduğunu, ancak bu tarihten sonraki borçların yapılandırma kapsamına alınıp alınmayacağının henüz netleşmediğini belirtiyor.
BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorlananlar için 60 aya kadar yapılandırma fırsatı sundu. Kredi kartı asgari ödemesini karşılayamayan veya ihtiyaç kredisi borçlarını 30 gün geciktiren vatandaşlar, ilave krediye ihtiyaç duymadan borçlarını yeniden yapılandırabilecek.
24 EKİM'DE YENİ FAİZ ORANLARI AÇIKLANACAK
Örneğin, 12 ay vade ile 100 bin TL borcunu yapılandırmak isteyen bir kişi, toplamda 128 bin 181 TL ödeme yapacak. 50 bin TL borcunu 60 ay vadeyle yapılandıran biri, aylık 2 bin 222 TL taksit ödeyerek toplamda 133 bin 686 TL ödeme gerçekleştirecek.
100 bin TL borcu olan kişiler ise aylık 4 bin 456 TL taksitle, 60 ay sonunda toplam 267 bin 374 TL ödeme yapacaklar. Bu yapılandırmalar, yüzde 3,11 faiz oranıyla gerçekleştirilecek.
TCMB, kredi kartı borçlarına uygulanacak faiz oranlarını yeniden düzenleyecek. Azami akdi faiz oranları, kredi kartı dönem borçlarına göre referans oranlarına göre farklılaştırılacak. Yeni faiz oranları 24 Ekim’de açıklanacak.