Kredi kartı borcu olanlar elinizi çabuk tutun '9 gün sonra ödemeler daha da zorlaşacak'

Kredi kartı borcu olanlar elinizi çabuk tutun '9 gün sonra ödemeler daha da zorlaşacak'

23 Kasım'da yapılacak toplantıda yeniden faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, yüzde 40 seviyesine yükselmesi beklenen politika faizine BSMV ve KKDF kesintilerinin eklenmesiyle tüm kredi kartı borçlarından kesilecek miktar ortaya çıktı.

Haziran ayı itibarıyla başladığı parasal sıkılaşma sürecinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 5 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında üst üste faiz artırımına giderek politika faizlerini yüzde 35 seviyesine yükseltti.

Son toplantının özet metninde enflasyon ile mücadele için sıkı para politikalarına devam edileceğini belirten TCMB'nin mesajı, piyasalar ve uluslararası finans kuruluşları tarafından faiz artırımına devam şeklinde yorumlanırken, alınacak bu karar kredi kartı sahiplerini yakından ilgilendiriyor.

0x0-kredi-karti-nakit-avans-kalkti-mi-2023-kredi-kartindan-nakit-avans-kullanimi-hakkinda-yeni-duzenleme-1684411932928.jpg

KREDİ KARTI KULLANMAK İYİCE ZORLAŞIYOR

Haziran ayında 1.36 seviyelerinde olan kredi kartı akdi faizleri, aylar içerisinde yüzde 3.71'e yükselirken, nakit avans ve kredili mevduat hesapları için uygulanan faiz oranı ise 1 Kasım itibarıyla yüzde 4.47'ye yükselmişti.

TCMB 10 GÜN SONRA HANGİ KARARI ALACAK?

Bankaların ve finans kuruluşlarının beklenti anketlerine göre TCMB'nin 23 Kasım tarihli toplantıda 500 baz puan faiz kararı alacağı beklenirken, 1 Aralık itibarıyla muhtemel kredi kartı faizleri yüzde 4.17, nakit avans ve kmh faizleri ise yüzde 4.93'e yükselecek.

turkish-lira.jpg

KART BORCU KAPATMAK ZORLAŞACAK

Bu oranların üzerine kredi kartı kullananlar için yüzde 5'lik Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve KMH ya da nakit avans işlemleri için uygulanacak yüzde 15'lik Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintileriyle birlikte kart borcu olanlar için borçları kapatabilmek giderek imkansız hale gelecek.

KREDİ KARTINDA BU KESİNTİDEN KURTULMANIN TEK BİR YOLU VAR

Kredi kartı borçları, bankalar tarafından müşterilere sunulan bir aylık kredi anlamına gelmekte.

Bir başka deyişle kullanıcılar, ekstre tarihinde kesilen tutarın tamamını ödemeleri halinde kredi kartları için herhangi bir faiz uygulamasıyla karşı karşıya kalmıyor. Buna karşın Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle kart borçlarının tamamını ödemekte güçlük çeken vatandaşlar için alınan faiz kararları can sıkıcı olabilir.

ipsos-kredi-karti.jpg

25 bin liranın altında bulunan kartlar için yüzde 20, üzeri limite sahip kartlar içinse yüzde 40 olarak belirlenen asgari ödeme tutarının yatırılması halinde borcun geriye kalan tutarı, o ay TCMB tarafından belirlenen politika faiziyle oluşturulan kredi kartı akdi faiziyle çarpılmakta.

20 bin liralık kart borcu olan bir vatandaş, 4 bin liralık asgari ödeme tutarını yatırması halinde geriye kalan 16 bin liralık borcu için şu anda yüzde 3.71 olan faiz oranı ile cezalandırılırken, 1 Aralık tarihinde bu rakamın 4.17 olması bekleniyor.

ATİLLA YEŞİLADA TAVSİYEDE BULUNDU

Ekonomist Atilla Yeşilada, yatırımcılara ilk vereceği tavsiyenin ne yapıp ne edip kredi kartı borçlarını sıfırlamak olması gerektiğini belirtirken, Türkiye'de bir süre daha sürmesine kesin gözüyle bakılan enflasyonun faizleri yüksek seviyelerde tutacağı bu nedenle kart kullanımının artık çok sıkıntılı sonuçları olacağını ifade etti.

emekli-4-kopya.jpg

28 Mayıs seçimlerinin ardından 1,39 seviyesinde olan kredi kartı akdi faizinin, 1 Aralık itibarıyla yüzde 4.17'ye yükselmesinin bekleniyor oluşu, yüklü kredi kartı borcu olan vatandaşları kara kara düşündürürken, yapılacak değişiklik aynı zamanda kredili mevduat hesaplarını da derinden etkileyecek.

Bankaların, hesapta bakiyesi bulunmayan müşterilere aylık kredi olarak sunduğu KMH hesapları için de faiz oranının 1 Aralık sonrasında yüzde 4.93'e yükseltilmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.