Kredi kartı kullananlar dikkat 'Asgari ödeme tutarıyla ilgili flaş değişiklik'

Kredi kartı kullananlar dikkat 'Asgari ödeme tutarıyla ilgili flaş değişiklik'

Bankalar, kredi kartı kullanımlarını sınırlandırmak için beklenen yeni yasal düzenlemeler öncesinde, kredi kartı sahibi müşterilere asgari ödeme oranını yüzde 50'ye çıkardıklarına dair SMS'ler göndermeye başladı.

Türkiye'de kredi kartları, bir ödeme aracı olmanın ötesinde, hem ay sonunu getiremeyen hem de vurdumduymaz vatandaşların sıkça başvurduğu bir borçlanma aracı haline gelmiş durumda.

Bu durumu düzeltmek adına taksit sınırlamaları, asgari ödeme tutarlarının artırılması, kart limitlerinin düşürülmesi ve lüks harcamalara getirilecek kısıtlamalar gibi çeşitli düzenlemeler beklenirken, bazı bankaların bu konuda harekete geçtiği ortaya çıktı.

12344.jpg

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, bir basına kapalı toplantıda Bakan'ın "Dünyada kredi kartına taksit uygulayan ülke yok" dediğini belirtti. Bazı özel bankaların da asgari ödeme oranını yüzde 50'ye çıkardıklarına dair mesajlar attığını ifade etti ve kendi çalıştığı bankanın da bu uygulamayı başlattığını belirtti.

Türkmen, şunları söyledi: "TVürkiye'de kredi kartı kullanan insanların sayısı çok fazla, seçimden sonra sınırlarsanız kaosa neden olursunuz. Türkiye'de enflasyonun nedeni tüketicilerin yaptığı harcamalar değil, bunun altını çizelim. Para arzının arttığını görüyoruz. Vatandaş karnını zor doyurduğu için ilave talep yaratıp enflasyona neden olamıyor."

krediasfs.jpg

Kredi kartlarına yönelik sert düzenlemelerin geleceği haberlerine ilişkin olarak da Türkmen, "Kredi kartı düzenlemesi denenebilir ama kaos görülünce 10-15 gün sonra vazgeçilir olduğunu düşünüyorum.

Özel bankalar ödeme limitini yüzde 50'ye çektiğinde ciddi bir etki yaratacaktır. 3-4 kredi kartı olup, asgarisini ödeyip hayatını sürdürmeye çalışıyordu insanlar. 10-13 kredi kartı verdiğimiz insanlar da var. Aslında tüketicileri kredi kartından uzaklaştırmak yerine kredi kartıyla alışverişleri teşvik etmek lazım. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt içine alıyorsunuz. Genel KDV oranı yüzde 20, kredi kartıyla ödeme yaparsanız yüzde 18 dediğiniz zaman Türkiye'de her şey bankacılık sistemiyle gider. Daha çok vergi alırsınız." dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.