Kredi kartında ve kredi yapılandırılmalarında gözden kaçan ayrıntı: Bankaların inisiyatifine kaldı

Kredi kartında ve kredi yapılandırılmalarında gözden kaçan ayrıntı: Bankaların inisiyatifine kaldı

26 Eylül 2024 tarihi, kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için önemli bir dönüm noktası oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), borç yapılandırması ile ilgili yeni düzenlemeleri açıkladı. Bu düzenlemeye göre, asgari ödeme tutarını 30 gün boyunca ödeyemeyen kredi kartı sahipleri, geçmiş borçlarını yeniden yapılandırmak için başvuru yapabilecek.

i-33.webp

Kredi kartı borçları, 26 Eylül’den önce oluşmuş olanlar için yapılandırma imkanı sağlarken, bu tarihten sonra oluşan borçlar için yapılandırma geçerli olmayacak. Bankalar, yapılan yapılandırma taleplerini değerlendirerek onay verme yetkisine sahip olacak.

Yapılandırma kapsamında, bireysel kredi kartı sahiplerinin, asgari ödeme tutarını ödemeyen mevcut borç bakiyeleri 60 aya kadar vadelere bölünecek. Her ay ödenecek taksit tutarları, o ayki harcamaların asgari ödeme tutarına eklenecek. Kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranı ise yüzde 3.11 olarak belirlenmişken, ihtiyaç kredilerinde faiz oranı bankalar tarafından belirlenecek.

kredi-karti-aa.webpÖzellikle kredi kartı borcunun yüzde 50’si ödenene kadar, borçlu kartların limitleri artırılmayacak. Bu durum, yalnızca borçlu kartlar için değil, hamiline olan kartlarda da geçerli olacak. Yapılandırılan borç tutarı, müşterinin kredi kartı limitini aşsa da, bu durum limit aşımı sayılmayacak.

Tüketici kredileri için de benzer bir yapılandırma süreci geçerli olacak. 26 Eylül 2024 öncesinde kullandırılan ihtiyaç kredileri, anapara veya faiz ödemeleri 30 günden fazla geciken borç bakiyeleri için yapılandırma imkanı sunulacak. Borçlu, bir yıl içinde talep ettiğinde bu borçlar 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

credit-card.jpgYapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşların, kendilerine hizmet veren kamu veya özel bankalara başvurması gerekiyor. Bankalar, gerekli görmeleri durumunda müşterilerden gelir durumuna dair belgeler talep edebilir. Yapılacak incelemelerin ardından bankalar, yapılandırmadan yararlanabilecek müşterilere bilgi verecek.

215522.jpgBu düzenlemelerle birlikte, kredi kartlarındaki takibe düşen borçların sayısının azalması ve bankaların alacaklarının tahsilatının kolaylaşması hedefleniyor. BDDK verilerine göre, 13 Eylül 2024 itibarıyla bankacılık sektörünün takibe düşmüş bireysel kredi kartı alacakları yaklaşık 43 milyar 447 milyon lira, tüketici kredileri ise 46 milyar 390 milyon lira seviyesinde. Bu yeni yapılandırma süreci, borçlu kullanıcıların mali yüklerini hafifletmeyi amaçlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.