Kurban Bayramı öncesi büyük tehlikeye dikkat! Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli

Kurban Bayramı öncesi büyük tehlikeye dikkat! Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli

Kurban Bayramı yaklaşırken birçok vatandaşı kurbanlık heyecanı sardı. İşte uzman isimden kurbanlıklara yönelik kritik uyarı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden (SCÜ) Prof. Dr. İlhan Çetin, Kurban Bayramı öncesinde, kene yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin uyarılarda bulundu.

kurban-bayrami-oncesi-uzmanindan-kene-53452-3.jpg Prof. Dr. Çetin, özellikle İç Anadolu'nun kuzey bölgelerinde sıkça görülen kene ısırma vakalarının, bu bölgelerden diğer illere, özellikle de büyük şehirlere, hayvan transferiyle taşınabileceğini vurgulayarak, hastalığın önlenmesi için alınabilecek tedbirleri anlattı. "Kurban bayramı yaklaşıyor. Genellikle İç Anadolu‘nun kuzey bölgesinde yoğunlaşan kene ısırma vakalarının bu bölgeden gidecek hayvanlarla diğer illerimize, özellikle de büyük illerimize hayvan transferi ile taşınabileceğini unutmamak gerekiyor.

kurban-bayrami-oncesi-uzmanindan-kene-53452-4.jpgEn azından böyle korunabileceğimiz bir hastalıktan dolayı insanlarımızın hastalanması veya hayatını kaybetmesini arzu etmiyoruz. Mutlaka hayvan pazarlarının bu noktada ilaçlanması, hayvan satıcıların götürdükleri hayvanlar üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmesi ve bunlara karşı ilaç kullanmasını öneriyoruz" şeklindeki uyarılarında, bu tedbirlerin hastalığın yayılmasını önlemede önemli olduğunu belirtti.

kurban-bayrami-oncesi-uzmanindan-kene-53452-6.jpgSCÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Sivas başta olmak üzere, vakaların yoğun olduğu şehirlerden büyük şehirlere taşınacak olan kurbanlıklarla ilgili de dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Kenelerin kurbanlıklara tutunabileceğini ve bu yolla hastalığın bulaşabileceğini aktaran Prof. Dr. Çetin, "Eğer kurban kesiyorsak dikkatli olmalıyız. Geçen yıllarda kurban bayramındaki vakalar, ellerdeki kesiklerden ve yaralardan kaynaklı. Hasta olan hayvanların kanından insanlara KKKA hastalığının geçtiğini biliyoruz. Bu şekilde vakalarımız var. Bundan dolayı özellikle de bu dönemde kurban kesilirken hayvanın kanıyla veya et ile uğraşırken mutlaka bir eldiven takarak, eldiven ile birlikte bu işlemleri yapmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

kurban-bayrami-oncesi-uzmanindan-kene-53452-5.jpgProf. Dr. Çetin, ilkbahar ve yaz aylarında görülen vakaların bu yıl daha erken başladığını belirtti ve bu durumun kene vakalarının geçen yıla göre daha fazla olabileceği endişesini taşıdıklarını ifade etti. Ayrıca, hastalığın yoğun olarak Sivas ve çevre illerde görüldüğünü belirterek, bu bölgelerde alınacak önlemlere dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.