Kurdukları vakıfla devlet üniversitesini hortumlamışlar

Kurdukları vakıfla devlet üniversitesini hortumlamışlar

İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumlar için alınan katılım ücretlerinin, üniversite hesapları yerine İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ve kamu personeline ait şahsi hesaplarda toplandığı ortaya çıktı.

İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin ismi, Sayıştay’ın 2021 ve 2023 raporlarında ciddi usulsüzlük iddialarıyla gündeme geldi.

Sayıştay’ın 2021 yılı raporuna göre, üniversitede gerçekleştirilen sempozyumlar için alınan katılım ücreti, üniversiteye ait banka hesapları yerine İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ve görevli kamu personeline ait şahsi banka hesaplarda toplandı.

zmir-demokrasi-universitesi-10-ogretim-uyesi-alacak.jpgKAYIT ÜCRETLERİ VAKIF ARACILIĞIYLA TOPLANMIŞ

2023 yılı raporunda ise, üniversitenin yasa dışı bir biçimde 2017 senesinde İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakf’nıı kurdu. Söz konusu etkinlikler için toplanan kayıt ücretlerinin bu vakıf aracılığıyla toplandığı da yeniden belirlendi.

Vakfın kuruluşunun 5072 sayılı Kanun’a aykırı olduğuna da raporda dikkat çekildi. Söz konusu kanun, vakıf ve derneklerin kamu kurumlarının ismini kullanarak ücret ya da bağış almasını yasak koyuyor.

VERİLEN CEVAPLAR MEVZUAT İHLALİNİ AÇIKLAMIYOR

Sayıştay denetçileri, üniversitenin etkinlikler için tahsil ettiği katılım ücretlerinin, kamu kaynaklarının kullanılması sebebiyle kamu geliri niteliğinde olduğunu ve resmi hesaplar haricinde toplanmasının mevzuata aykırı olduğu kaydedildi. Verilen yanıtların ise mevzuat ihlalini açıklayabilecek nitelikte olmadığı dile getirildi.

Raporda sonuç olarak, üniversitenin gerçekleştirdiği etkinliklerde vakıf isminin kullanılmaması ve gelirlerin üniversite tarafından tahsil edilmesi gerektiği işaret edildi.

3389d908f4407ee7a02e36672f30c6ce.jpg

2011 AKP ADAYI 2017'DE REKTÖR

İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’nın, Rektör Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper'in de aralarında yer aldığı iş insanları tarafından kurulduğu kaydedilirken, Tunçsiper’in 2011'de AKP Milletvekili aday adayı olduğu ve 2017'de de üniversitenin rektörlüğüne getirildiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.