Kuruyemiş fiyatları 1 yılda yüzde 40 zamlandı! Fiyatını görenler yanına bile yaklaşmıyor

Kuruyemiş fiyatları 1 yılda yüzde 40 zamlandı! Fiyatını görenler yanına bile yaklaşmıyor

Eskiden ucuz olan bir ürün için kullanılan 'çerez parası' lafı rafa kalktı. Kuruyemiş fiyatları 1 yılda yüzde 40 zamlandı.

Türkiye’de hemen her alanda yaşanan fiyat artışlarına kuruyemiş fiyatları da eklendi. Ülkemizde kuruyemiş fiyatları 2023 yılına göre yüzde 40 oranında artmış durumda.

Picture background

Sektör temsilcileri, ABD’den ithal edilen ürünlere ek vergiler konulmasının piyasada kaçak ürünlerin artmasına yol açtığını iddia dile getiriyor.

Özellikle badem ve ceviz gibi kuruyemiş ürünlerinde menşeinin değiştirilerek piyasaya sunulduğunu iddia ediliyor. Gümrük vergilerinden kaçınmak için bu tür ürünlerin Dubai üzerinden Türkiye’ye getirilip menşeinin değiştirildiği iddiaları da gündeme bomba gibi düşerken, bu durumun kuruyemiş fiyatlarındaki artışı da tetiklediği de tahmin ediliyor.

Picture background

Kuruyemişlerde vergilerinin artırılması, kaçakçılığın önüne geçmede yeterli verim alınamaması ve sektör içinde de haksız rekabetin iyiden iyiye artması, hem üretici hem de tüketici için endişeye neden oluyor.

Ayrıca, iklim krizinin de ürün verimini düşürmesinden dolayı, özellikle Antep fıstığında 1 yılda yüzde 40’a varan fiyat artışları yaşandı.

Picture background

Bu durumun önüne geçilmesi içi, sektördeki gelişmelerin titizlikle ele alınması ve kaçakçılığın önlenmesi gerektiğini de konunun uzmanları, sektörün geleceği için ciddi değişimlerin yaşanmasının da şart olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.