Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ve ihraç edilirken geri dönen limonlarla ilgili medyada yer alan haberlerden dolayı açıklama yapılma ihtiyacı olduğu belirtildi.
AB üye ülkeleri tarafından yapılan resmi kontroller sonucunda tespit edilen olumsuzlukların Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) üzerinden ilan edildiği aktarılarak, sistemin erişime açık olup herkes tarafından görülebildiği ifade edildi.
"İTHALAT VE İHRACAT KONTROLLERİ HIZ KAZANIYOR''
Türkiye'nin uluslararası itibarının ve Türk malı imajının korunması, piyasaya güvenilir ürünlerin sunulması ve ihracatın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla RASFF bildirimleri titizlikle incelenmekte ve hataların kaynağı belirlenmektedir. Yapılan açıklamada, resmi kontrollerin başlatıldığına dair bilgi verilerek şunlar ifade edildi:
"İlgili bildirimleri alan üretici ve ihracatçı firmaların ürünleri resmi denetimlere tabi tutulmakta, gerekli önlemler alınmakta ve ihracatçı firmalara yönelik %100 analiz sıklığıyla bir yıl süreyle denetimler yapılmaktadır.
Son dönemlerde medyada yer alan RASFF bildirimlerinde belirtilen chlorpyrifos-ethyl aktif maddesi için 21 Mayıs 2020, propiconazole aktif maddesi için 31 Aralık 2020 ve chlorpyrifos-methyl aktif maddesi için 31 Aralık 2021 tarihlerinde Avrupa Birliği tarafından alınan kararlar çerçevesinde, çevre ve insan sağlığına dikkat edilerek Türkiye'de kullanımları sonlandırılmıştır. Ayrıca AB standartlarına uyumlu olarak, çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri belirlenen 223 aktif madde daha yasaklanmıştır. Söz konusu tarihlerden sonra yasaklı aktif maddeler içeren bitki koruma ürünlerinin üretimi ve ithalatı kesinlikle yapılmamaktadır.
Mevzuata aykırı davranan herkes gibi, Bulgaristan'dan dönen ve yasaklı madde kullanımı tespit edilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalarla ilgili de soruşturma başlatılmıştır."
HASAR ÖNCESİ PESTİSİT DENETİMİ YAPILIYOR
Bitki koruma ürünlerinin kaçak veya tavsiye dışı kullanımının engellenmesi amacıyla kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapılıyor. Bu işbirliği sayesinde, ilaç üreticileri, dağıtıcılar, bayiler ve çiftçiler denetleniyor. Ayrıca, yasaklı veya tavsiye dışı aktif maddeler içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımının önlenmesi amacıyla "hasat öncesi pestisit denetimi" yapılıyor.
Denetimler sırasında, pestisit kullanımına alternatif olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin teşvik edildiği ve maddi olarak desteklendiği belirtiliyor. Ayrıca açıklamada, Ülkemizde yetiştirilen ürünlerin tarladan sofraya uzanan süreçlerinde pestisit kontrollerinin sürekli olarak yapıldığı" vurgulanıyor. Ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünler tespit edildiğinde, gıda işletmelerine ve birincil üreticilere 5996 sayılı Kanun uyarınca yasal işlem yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, uygun olmayan ürünlerin tüketiciye sunulmasına izin verilmediği ve imha edildiği belirtildi.
Ayrıca,''RASFF'a konu olan veya herhangi bir nedenle ülkemize geri dönen tüm gıda ve yem ürünlerinin, yüzde 100 analize tabi tutularak resmi kontrol altına alındığı ve ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünlerin girişine izin verilmediği" ifade edildi. Bu tür haberlerin, ülkemizin uluslararası itibarını zedelediği ve ihracatını risk altına soktuğu vurgulandı. Halkın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için resmi kontrollerin kesintisiz devam ettiği belirtildi.