Mahfi Eğilmez faiz indirimi için net tarih verdi: Eğer o şart gerçekleşirse hazır olun!

Mahfi Eğilmez faiz indirimi için net tarih verdi: Eğer o şart gerçekleşirse hazır olun!

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı için tarih verdi.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez,"Faiz İndiriminin Zamanlaması" başlıklı değerlendirmesinde, ABD, Avrupa ve Türkiye Merkez Bankalarının faiz kararlarını ele alarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikası üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Eğilmez, TCMB'nin faiz indirim sürecinde hangi faktörlerin etkili olacağını dikkat çekerken indirim kararının zamanlamasını değindi. Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını ne kadar süreyle yüksek tutacağı sorusuna ilişkin Türkiye’nin üçüncü çeyrekteki büyüme performansında gizli olduğunu açıkladı. Eğilmez faiz indirimi için daha net bir zamanlamanın, bu dönemdeki ekonomik büyüme rakamlarına bağlı olarak ortaya çıkacağını ifade etti.

Eğilmez, 29 Kasım 2024'te açıklanacak GSYH verilerinin ardından, TCMB Para Politikası Kurulu’nun 26 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantıyı hatırlatarak şu senaryoya dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;

“Bu toplantıdan önce TCMB’nin faiz indirimine gitmesi için öncü göstergelere göre üçüncü çeyrekte büyümenin sıfıra yaklaşması ve dördüncü çeyrek için küçülme beklentisinin oluşması gerekir. Ayrıca siyasetçilerin de bu yönde bir kanaate sahip olması gerektiğini düşünüyorum.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.