Mahfi Eğilmez: Hazır olun rekor düşecek

Mahfi Eğilmez: Hazır olun rekor düşecek

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, rekor düşüşün yaşanacağının altını çizdi.

Enflasyon ile mücadele için başlatılan faiz artırımları şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, baz etkisinde enflasyonda düşüş yaşandığını söyledi.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 seviyelerine çıkararak enflasyon ve kur artışını indirmeyi hedefledi. Faiz artırımı ile beraber TL varlıkları da değerlendirmeye başlandı. Borsa 10 bin seviyesin aşarken, mevduat faizleri de yüzde 50 kazanç ile yatırımcının dikkatini çekiyor.

ENFLASYONUN BAZ ETKİSİ DÜŞTÜ

TÜİK tarafında gelen enflasyon verilerinde baz etkisinde bir düşüş yaşanıyor. Geçtiğimiz ay baz etkisi artışı yüzde 3,37 olan enflasyon, haziran ayında yüzde 1,64’e düştü. Pek çok uzman isim ise bunun sadece baz etkisine bağlı olarak bir düşüş olduğunu belirtiyor. Dolar tarafında da 32 bandında durgunluğunu sürdürüyor.

dolar-tl.jpg

EĞİLMEZ: DAHA DA DÜŞEBİLİR

TL varlıklarındaki artış ve dolar tarafındaki durağanlık enflasyon tarafında meyvesini vermeye başladı. Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, faizlerin yüzde 50 bandına gelmesi ile dövizin bozdurulduğunun altını çizerken, TL’ye bir dönüş olduğunu söyledi.

dolar-tl-haftaya-nasil-basladi.jpg

Şimşek’in dediği gibi doların daha da aşağı gidebileceğini söyleyen Eğilmez, “Çünkü insanlar para bozdurup Türk Lirası mevduata dönüyorlar. Türk Lirası mevduat yüzde 50 ya da yüzde 40 faiz aldığın zaman bu doğrudan dolar faizi oluyor. Kur değişmediği sürece bu kadar yüksek bir dolar faizi almış gibi oluyor. Böyle bir ortam, enflasyonun düşmesine yarıyor. Çünkü kur yükselmediği için yaptığın ithalatın da içerideki karşılığı aynı kalıyor. Dolayısıyla enflasyonu düşürücü bir etkisi oluyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.