Maliye şimdi de onların peşine düştü: Yeni denetim yöntemleri devreye alınıyor

Maliye şimdi de onların peşine düştü: Yeni denetim yöntemleri devreye alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “çok kazanan ancak az vergi veren” mükelleflere yönelik incelemeleri kapsamında lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, yüksek gelir elde eden, lüks tüketimde bulunan fakat buna uygun vergi ödemeyen mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yakından izleniyor.

2dee45e1-183e-4cfe-aae6-42e5bd26b0bc.jpg

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde turizm bölgelerinde gerçekleşen lüks harcamaları dikkatle takip eden GİB, tekne ve özel yat satışlarını incelemeye aldı.

Uluslararası bilgi değişimi çerçevesinde elde edilen bilgiler ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan elde edilen verileri kendi verileriyle çapraz kontrole tabi tutan Gelir İdaresi, 2021-2023 yılları arasındaki satışların büyük bölümünde yüksek miktarda vergi kaybı belirledi.

hazine-ve-maliye-bakanligi-ndan-lgbti-aciklamasi.jpgÖzellikle riskli mükelleflere odaklanan Başkanlık, söz konusu 3 yıllık dönemde 45 binin üstünde özel yat ve tekne satışı yapıldığını tespit etti.

Bu lüks taşıtların sigorta verileriyle kasko değerlerini de incelemeye tabi tutan Başkanlık, bu analizlerle yürüttüğü saha çalışmalarıyla satışların gerçek bedelle beyanlara yansıtılmadığını saptadı.

Analizlerde 15 bin gerçek kişi ve bin 527 şirketin özel yat ve tekne satışlarında beyan edilen bedellerle gerçek satış fiyatı arasında büyük farklar olduğu görüldü. Para transferleri inceleme altına alınan bu mükelleflerin, ilk belirlemelere göre 1,4 milyar TL’lik kayıt dışı hasılat belirlendi.

DEĞER ARTIŞI KAZANCI

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yat ve gemi gibi taşıtların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar, değer artışı kazancı sayılıyor. Tekne ve yatları aldıkları tarihten başlayarak 5 sene içerisinde elden çıkaranlara, satış bedeli ve alış maliyetleri arasında oluşan fark üstünden vergilendirme yapılıyor. Bu satışların ticari kazanç sayılması halinde ise hem gelir ya da kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınması gerekiyor.

mehmet-simsek-arlv-cover.jpeg"YENİ DENETİM YÖNTEMLERİ DEVREYE ALINACAK"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Çok kazanan fakat az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sektör sektör genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek." dedi.

Gelir İdaresince bu alanda yapılan çalışmalara devam edileceğini ve yeni denetim yöntemlerinin de devreye alınacağını bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.