Mutfaklarda sıklıkla kullandığımız bir sebze olan patates hem farklı tariflerin içerisinde yer alan hem de kendi bir ana malzeme olan lezzetli yapısıyla bolca satın alınır. Fazlaca satın alındığından uzun süre muhafaza edilmesi gereken patatesleri saklamak ise bazen zorlu bir süreç olabiliyor. Patatesin yanlış şekilde saklanması kısa süre içerisinde filizlenmesine ve çürümesine yol açıyor.
Patatesin filizlenmesini önlemek için bazı doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Patates saklamanın püf noktası olan pratik ilgiler sayesinde aylarca taze patatesler tüketebilirsiniz. Filizlenme sorunundan korunmak ve sağlıklı bir şekilde patates tüketmek için işte patatesleri saklamanın püf noktası olan doğal yöntemler:
Kağıt torba kullanımı: Patateslerin daha uzun süre taze şekilde saklanması için kağıt torbalar kullanabilirsiniz. Patates saklamanın püf noktası olan kağıt torba kullanımı hava sirkülasyonu sağlayarak patateslerde filizlenmelerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Serin ve kuru alanlar tercih edin: Patateslerin güneş ışığına maruz kalması filizlenme sürecini hızlandıran bir durumdur. Güneş ışığına direkt maruz kalan patateslerde birkaç gün içerisinde filizlenme başlar. bunu önlemek için patatesleri serin, kuru ve karanlık alanlarda saklamaya özen gösterin. Kiler ve mahzen gibi alanlar bu işlem için uygun olacaktır.
Elma ile birlikte saklayın: Elma etilen gazı yayan bir meyvedir. Etilen gazı meyve ve sebzelerde olgunlaşmayı hızlandıran bir gaz olsa da bu durum patatesler için geçerli değildir. Elmanın yaydığı etilen gazı patateslerin filizlenmesini önleyerek daha uzun süre taze kalmalarını sağlayacaktır. Patates sakladığınız alana sadece 1-2 adet elma bırakmanız yeterli olacaktır.