Manisa'da ormanlara giriş yasağı başladı

Manisa'da ormanlara giriş yasağı başladı

Manisa Valiliği, 1 Haziran'dan 31 Ekim'e kadar ormanlık alanlara girişin yasaklandığını duyurdu. Valilik, ormanlık alanların yanındaki yollarda mola vermenin ve piknik yapmanın da yasak olduğunu belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada, Manisa Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’nun kararı duyuruldu. Karara göre, 6831 sayılı Orman Kanununun 69. maddesi ve 'Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkında Yönetmeliğin' 32. maddesi gereğince 2024/2 sayılı Manisa İlinde Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Girişlerin Yasaklandığı Orman Alanları Hakkındaki Valilik Kararı ile Manisa ili orman parklarının listesi ve haritası yayınlandı. Manisa Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu'nun 23 Mayıs 2024 tarihli ve 2024/1 sayılı kararının 30. maddesine dayanarak belirlenen ormanlara 01.06.2024 - 31.10.2024 tarihleri arasında girişlerin yasaklandığı duyuruldu. Yasaklanan orman alanları, ilçe, mahalle ve sınırlarıyla birlikte belirtilmiş olup, yetkililer dışında kimsenin girmesine izin verilmeyecek.

Bu ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda mola vermek ve piknik yapmak da yasaklanmıştır. Vatandaşlar sadece kendilerine ayrılan eko turizm ve piknik alanlarından, gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir. Bu piknik alanlarında ateşli piknik yapmak yasaktır. Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamındaki mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler ve mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği amacıyla dal ve bitki örtüsü yakılması yasaklanmıştır.

Orman alanı yakınlarındaki tesisler ve sanayi kuruluşları, yangınlara karşı gerekli önlemleri alacak, söndürme ve koruma ekiplerini kuracak ve koruma bantları oluşturacaktır. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar, hatların ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları yapacak ve yetkililer talep ederse hattaki enerjiyi kesecektir. Belediyeler, orman içi ve kenarındaki çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaklardır. Orman İdaresi, Jandarma ve Emniyet birimlerinin oluşturduğu devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak ve gerekirse kaymakamların talimatlarıyla kamu personeli ve imkanlarından yangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecektir. Yangın ihbarları ücretsiz olarak 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılabilecektir.

Manisa Valiliği, bu düzenleme ve önlemlere herkesin uymasını talep ederek, karşı çıkan, zorluk çıkaran ya da uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapılacağını belirtti.

Girişlerin yasaklandığı ormanlık alanlar:

Sabuncubeli - Dededağı (Manisa il merkezi)

Demirciköy Ormanı (Yunusemre ilçesi)

Karatepe, Sarıçam (Saruhanlı ilçesi)

Beydere (Manisa kent merkezi)

Eğrigöl, Sakarkaya (Saruhanlı - Turgutlu ilçeleri arası)

Mıdıklı Gençleştirme Sahası, Çanşa-Ayvaalan (Selendi ilçesi)

Esenyazı Ağaçlandırma Sahası, Encekler (Kula ilçesi)

Hırkalı Ağaçlandırma Sahası, İcikler (Demirci ilçesi)

Türkoğlu Ağaçlandırma Sahası, Kaydıran Ormanı (Akhisar)

Evrenli Ağaçlandırma Sahası (Alaşehir ilçesi)

Çiftlik Ormanı (Kırkağaç)

Eğnez Ormanı (Soma)

Şifadağ Ağaçlandırma Sahası, Şantiye Ormanı (Manisa ili)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.