Maymun çiçeği vakası artıyor! 20 eyalete birden yayıldı

Maymun çiçeği vakası artıyor! 20 eyalete birden yayıldı

Maymun çiçeği virüsü vakalarında artış giderek hızlandı. 20 eyalette birden görüldü.

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da maymun çiçeği vakalarının 48'e ulaştığı bildirildi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan açıklamada, virüsün başkent Abuja dahil olmak üzere 20 eyalete yayıldığı belirtildi. Açıklamada, hastalığın herhangi bir can kaybına yol açmadığı ifade edildi.

Nijerya, maymun çiçeği hastalığıyla mücadele için 27 Ağustos'ta ABD'den 10 bin doz aşı teslim almıştı. Ayrıca, Nijerya hükümeti, uluslararası yolcular için sağlık beyanı formu hazırlayarak hastalığın yayılmasını önlemeye çalışıyor. Afrika Birliği, kıtada hızla yayılan virüse karşı acil durum ilan etmişti.

f7de4d88-e400-4493-b124-d5d3744ca3ce.jpg

TEMASTAN KAÇINILMASI GEREKİYOR

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüsün yayılmasının önüne geçmek için, vücutta oluşan döküntülere dokunmaktan, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmaktan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması gerekiyor.

Hastalığın belirtileri, virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor. Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmakta olup, vakaların çoğu hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

7wqz4lnxn0-r7dy60uhzww.webp

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği" ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.