Maymun Çiçeği'nde yeni alarm. Bir haftada binden fazla vaka tespit edildi

Maymun Çiçeği'nde yeni alarm. Bir haftada binden fazla vaka tespit edildi

M çiçeği virüsünde vaka sayısı bini geçti.

M çiçeği virüsü nedeniyle endişe verici bir salgın yaşanıyor. Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden (Africa CDC) yapılan açıklamaya göre, 13-20 Ağustos tarihleri arasında ülkede binden fazla kişide M çiçeği virüsü tespit edildi.

VAKALARIN ARTIŞI

KDC Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bu yılın başından itibaren ülkede toplam 17 binden fazla doğrulanmış veya şüpheli M çiçeği vakası görüldü. Bu vakalardan 570’ten fazlası ise ölümle sonuçlandı. Aralık 2022’de KDC genelinde M çiçeği salgını ilan edilmişti ve şu anda durumun ciddi boyutlara ulaştığı bildiriliyor.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ VE BULAŞMA YOLLARI

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntüleriyle doğrudan temas, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve havluların kullanımı, ayrıca vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor.

BELİRTİLER VE TEDAVİ

Virüs kapıldıktan sonra belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar hastalığın başlıca belirtileri arasında yer alıyor.

M çiçeği için özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalık genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2022’de "maymun çiçeği" olarak bilinen hastalığın adını ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.