Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özdemir, maymun çiçeği virüsünün çocuklar için de risk taşıdığına dikkat çekti. Özdemir, bu bulaşıcı hastalığın direkt temasla bulaştığını ve özellikle ortak kullanım alanlarında çocukların virüse daha kolay maruz kalabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Özdemir, "Maymun çiçeği, genellikle 2 ila 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalık olsa da bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve çocuklar için daha ağır seyredebilir" dedi. Özellikle cinsel temas yoluyla bulaşan hastalığın, çocuklarda enfekte yüzeylere temas yoluyla da bulaşabileceğini vurguladı.
Canan Karatay ‘aşının etkisi yok’ diyerek açıkladı: Maymun Çiçeği virüsünde flaş detay!
COVİD-19'DAN FARKLI BULAŞ YOLU
Özdemir, maymun çiçeğinin Covid-19'dan farklı olarak solunum yoluyla değil, direkt temasla bulaştığını belirtti. Enfekte kişilerin çarşaf, havlu gibi kişisel eşyalarını veya ortak kullanım alanlarındaki yüzeyleri kullanan çocukların hastalığa yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ifade etti.
Maymun çiçeği vakası artıyor! 20 eyalete birden yayıldı
DÜNYA VE TÜRKİYE'DEKİ DURUM
Dünya genelinde son 2,5 yılda 100 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 200'ün üzerinde ölüm görüldüğünü belirten Prof. Dr. Özdemir, Türkiye'de ise 2024 yılı itibarıyla doğrulanmış bir vaka olmadığını söyledi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
Maymun hastalığı, insanlar dahil bazı hayvanlarda rastlanan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Belirtileri ise ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri ve yorgunluk hissi ile oluşuyor. Vücut üzerinde kabarcıklar ve kabuklar oluşturan bir döküntü beraberinde izliyor. Enfekte hasta ile yakın ve uzun süreli temas, cinsel ilişki, lezyonlarla temas ve solunum yolu ile bulaşabilirken, hayvanlardan insanlara da enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonlarıyla doğrudan temas, ısırık ve tırmalanma yolu ile bulaşıyor.