Maymun çiçeğinden sonra görülmüş en büyük salgın! 9 kişi hayatını kaybetti

Maymun çiçeğinden sonra görülmüş en büyük salgın!  9 kişi hayatını kaybetti

Tüm dünya Maymun çiçeği virüsüyle büyük bir endişe içerisindeyken, ABD’den gelen haber daha da korkuttu. ABD’de 9 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı 57’ye ulaştı.

DSÖ’nün ikinci kez küresel alarm verdiği Maymun çiçeği virüsü tüm dünyayı tehdit ederken, şimdi de ondan daha kötü virüs olan Listeria ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’nin yaptığı açıklamaya göre 9 kişi bu salgından yaşamını yitirdi.

GÖRÜLEN EN BÜYÜK SALGIN

Ülke genelinde yayılan listeria salgını nedeniyle 57 kişi hastaneye kaldırıldı. CDC, bu salgının 2011'den bu yana ABD'deki en büyük listeria salgını olduğunu duyurdu.

640xauto.webp

VAKA SAYISI KORKUTTU

Ölüm vakalarının yaşandığı eyaletler arasında Florida, Tennessee, New Mexico, New York, Güney Carolina, Illinois, New Jersey ve Virginia yer alıyor. CDC, geri çağrılan ürünleri tüketmeme ve etiketlerdeki 'EST. 12612' veya 'P-12612' numaralarına dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (FSIS) tarafından yapılan açıklamaya göre, Boar's Head ve Old Country markaları altında satılan jambon, sucuk, pastırma ve sosis gibi 70'ten fazla üründen oluşan 3 milyon kilogramdan fazla et geri çağrıldı.

Bu ürünler 10 Mayıs ile 29 Temmuz tarihleri arasında üretildi ve ülke genelinde dağıtıldı ya da Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Meksika ve Panama'ya ihraç edildi.

ere.jpg

PEKİ LİSTERİA NASIL BULAŞIR?

Listeria hastalığı, 'Listeria monocytogenes' bakterisinin bulunduğu gıdaların tüketilmesiyle bulaşır. ABD'de gıda kaynaklı hastalıklardan ölümler arasında listeria, her yıl yaklaşık 1.600 enfeksiyon ve 260 ölüm ile 3. sırada yer alıyor.

r.jpg

KİMLER RİSK TAŞIYOR

Hamileler, yeni doğanlar, 65 yaş üstü bireyler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler hastalanma riski taşırken, belirtiler arasında ateş, kas ağrıları, denge kaybı, kasılmalar ve bağırsak sorunları ortaya çıkıyor. Bazı kişilerde semptomlar 10 haftaya kadar sürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.