Mazot ve gübre desteği kaldırıldı haberlerine açıklama

Mazot ve gübre desteği kaldırıldı haberlerine açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan "2025 yılından itibaren çiftçilere sağlanan mazot ve gübre destekleri kaldırıldı" başlıklı haberlerin doğruluğunu yalanladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ın Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, mazot ve gübre desteklerinin kalkmadığı, sadece tanımlamanın değiştiği vurgulandı. Yeni dönemde bu desteklerin "temel destek" olarak revize edildiği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere, temel destek kapsamında mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'inin karşılanacağını açıkladı. Ayrıca, üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, temel desteğe ilave olarak kullanılan mazotun yüzde 50'si ve gübrenin yüzde 25'i planlı üretim desteği olarak verilecektir. Böylelikle, mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si desteklenecektir.

Su kısıtının yaşandığı 11 il ve 52 ilçede, az su tüketen ürünler yetiştiren çiftçilere ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50'lik kısmı "yer altı su kısıtı desteği" olarak sağlanacaktır. Bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapan çiftçilerin mazot ve gübre desteğinin yüzde 100'ü karşılanacaktır.

Bakanlık ayrıca, çiftçilere uzun süredir talep ettikleri gibi desteklerin ayni değil, nakdi olarak ödeneceğini belirtti.

Prim desteğiyle ilgili olarak da, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2. maddesinin 11. fıkrasında yer alan düzenlemeye göre, fark ödemesi desteğinin devam edeceği ifade edildi. Fark ödemesi desteği, arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler için sağlanacak ve her yıl, kapsamda yer alacak ürünler ile ödeme miktarları Tarım ve Orman Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenerek açıklanacaktır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin aleyhine gelişen durumlarda, ihtiyaç duyulan üründe üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında fark ödemesi desteği sağlanabileceğini de ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.