Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığın 2024 yılı bütçesiyle alakalı açıklamalar yaptı. İki yıldan bu yana uygulanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkışların yoğun bir şekilde yaşandığını dile getiren bakan Şimşek, "KKM'den çıkış başladı, 3,4 trilyon liradan 2,7 trilyon liraya düştü. Biz inanıyoruz ki önümüzdeki sene bu çıkış tamamlanacak" diyerek konuya giriş yaptı.
Şimşek, açıklamalarının devamında bu çıkışın tehlikesine karşı vergi avantajlarında düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguladı. Ekonomistlerse kur krizine dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.
KKM’DE VERGİ MUAFİYETİ Mİ KALKACAK?
Bundan iki yıl önce 20 Aralık 2021 tarihinde duyurulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkışlar yaşanmaya başladı. Tehlike arz eden çıkış rakamları nedeniyle KKM’ye uygulanan vergi muafiyetinin kaldırılması gündeme gelmeye başladı.
BDDK raporlarında yer alan verilere göre eylülün ilk haftalarından beri ortalama 75 milyar liranın üstünde bir çıkış ifade eden KKM mevduatı, son haftalarda 13.9 milyar liraya kadar geriledi ve endişe yarattı. Bunun üzerine Bakan Şimşek’ten dikkat çekici vergi düzenlemeleri açıklaması geldi.
KKM’de bulunan 2 trilyon 700 milyon 940 TL’nin çoğunluğu, şirketlerin nakitlerini ifade ediyor. Uygulamada vergi muafiyetinin olması, pek çok şirket için bu uygulamayı cazip hale getiriyor. Ancak uygulamadan çıkışların hız kazanması, Şimşek’in açıklamalarına göre vergi avantajlarında düzenleme yapılmasını da beraberinde getiriyor.
KKM’DE VERGİ MUAFİYETİ İLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME
Bakan Şimşek, KKM sisteminin vergi muafiyetinin tekrar gözden geçirileceğini ve yeni bir vergi düzenlemesinin geleceğini ortaya koydu. Bu durum, çıkışların rekor seviyeye ulaşmasını da beraberinde getirebilir endişesini de beraberinde getirdi.
Şimşek, konuşmasında şunları dile getirdi:
"Finansal piyasalardaki istikrarı gözeterek programımızın diğer önemli bir hedefi olan KKM'den çıkış için gerekli adımları attık, atıyoruz. KKM stoku ağustos ayında 3,4 trilyon lirayla zirveyi bulmuştu, 8 Aralık itibarıyla 2,7 trilyona düşmüştür. Önümüzdeki dönemde KKM'yi şirketler ve bireyler nezdinde cazip kılan vergi düzenlemelerini de gözden geçireceğiz."
AÇIKLAMA KUR KRİZİNİ GÜNDEME GETİRDİ
Kur Korumalı Mevduat sistemi ile ilgili getirilmesi düşünülen yeni düzenlemenin ve kısıtlama düşüncesinin kur krizi yaratabileceği de gündeme geldi. Ekonomistler, KKM’den çıkacak paranın TL mevduat hesaplarına değil, yeniden dövize yöneleceğinin riskinin altını çiziyor. Bu sebeple ekonomistlere göre KKM’den çıkacak olan paranın kademe kademe gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde kur krizi kapıda görülüyor.