Mehmet Şimşek ‘fiyatı düşecek’ diyerek açıkladı! Her kesim için kolaylaşacak

Mehmet Şimşek ‘fiyatı düşecek’ diyerek açıkladı! Her kesim için kolaylaşacak

Bakan Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada her kesim için kolaylaşacak olan gelişmeyi duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut arzını artıracak bu yolla konut fiyatlarının düşmesine kapı aralayacak düzenlemeye ilişkin konuştu.

SPK'nin hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemenin bitmesine az kaldığını bildiren Şimşek, kurul tarafından yapılacak düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacağını ifade etti. Bu düzenleme ile birlikte, bu fonların portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılmış olacak.

simsek4.webp

KISITLAMALAR ORTADAN KALKACAK

Bakan Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının, yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığına ve gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemediğinin altını çizerek bu düzenleme ile bu kısıtların ortadan kalkacağını dile getirdi.

Gayrimenkul yatırım fonlarının, artık kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabileceğini belirten Mehmet Şimşek, “Böylece proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Düzenlemede ayrıntılı şekilde yer alacak şartları sağlayan bu yatırım fonları, ünvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak. Bu açılardan proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine proje dahil edemeyen mevcut gayrimenkul yatırım fonlarından farklı bir içeriğe sahip olacak." şeklinde konuştu

emlak-danismani-ne-is-yapar.jpg

MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Düzenlemenin fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getireceğini ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçileceğini aktaran Bakan Mehmet Şimşek, yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceğini yanı sıra ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olacağının sinyalini verdi.

FİYATLAR DÜŞECEK

SPK tarafından yapılan düzenlemeyle toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış olacağını beklediklerini aktaran Şimşek, düzenlemenin, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağının altını çizdi.

emlaksatis-kritikadim-780x520.jpg

Söz konusu yatırım fonları, gerek geliştirecek olan projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artırmaya sebep olacak. Böylece fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlanmış olacak.

Mehmet Şimşek düzenlemeyle ilgili olarak bu canlanma, konut piyasasının geneline yayılacağını söylemesinin ardından şöyle devam etti:

“Düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de çok değerli bir alternatif oluşturacak. Böylelikle, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek."

konut-fiyatlari-2023-scaled.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.