Mehmet Şimşek'ten canlı yayında tarihi itiraf 'Ciddi bozulma var' diyerek seslendi

Mehmet Şimşek'ten canlı yayında tarihi itiraf 'Ciddi bozulma var' diyerek seslendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek’ten canlı yayında tarihi itiraf geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TRT Haber’de canlı yayına katıldı. Ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Şimşek, iş alemine seslenerek, "Fiyatlama davranışlarında ciddi bozulma var, OVP'yi baz almaları kendileri için hayırlı olacak. Para, maliye ve gelirler politikasını şekillendireceğiz. Eski alışkanlıklarıyla devam ederlerse müşteri bulamayacaklardır. Önümüzdeki dönemde iç talep yavaşlayacak. Dış pazar arayışına girsinler. Biz her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Şimşek açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Büyüme, güçlü ve her ne kadar önümüzdeki dönemde yavaşlama ihtimali varsa da 2023'e ilişkin OVP'deki öngörülerimizle paralel gidiyor. Programda biz 4,4'lük bir büyüme öngörmüştük. Bu düşük gibi gelebilir fakat küresel büyüme yüzde 3 veya altında olacak. Dolayısıyla küresel büyümenin 1,5 katı hızlı büyüyor olacağız.

"YÜZDE 40'A KADAR VERGİ" TARTIŞMALARI

ekran-goruntusu-2023-11-30-133300.png

Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor. Bu olacağı anlamına gelmiyor. Ama biz önümüzdeki dönemde liralaşma politikasını desteklemek amacıyla piyasa koşulları el verdiğinde vergiyi bir faktör, unsur olarak kullanıp bu sürece katkıda bulunabiliriz.

"DAHA ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATACAĞIZ"

Ben şu an zamanlama olarak doğru olduğuna inanmıyorum. Yetki alıyoruz ama önümüzdeki dönemde oturacağız özellikle daha adil bir vergi sistemi, verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacağız. Şu anda bir reform çalışmamız var. Bir taraftan kamu harcamalarını nasıl daha verimli alanlara kanalize edebiliriz ona bakıyoruz. Tasarruf kamuda kaynakların doğru alanlara yönelmesidir. Tabi ki gereksiz harcamaların da kaldırılması anlamına geliyor bu.

Dolayısıyla yüzde 40 mevzusu bir yetkidir. Buna piyasa şartları el verir mi? Ne zaman hangi vadede yapılacak? hususu daha sonra değerlendirilecektir. Belki de hiçbir zaman uygulamaya da konulmayacak.

VERGİ ARTIŞLARI TEKRARLANMAYACAK

Para politikasında iyileştirmeyle birlikte gelecek senenin ikinci yarısından itibaren çok güçlü dezenflasyon sürecine gireceğiz. Tabi ki baz etkisi olacak. Bütçeyi düzeltmek için KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak, gelecek sene sistemden çıkmış olacak. Deprem Şubat ayında oldu ama enkazın kaldırılması zaman alıyor. Depreme ilişkin güçlü kaynak aktardığımız, şehirleri yeniden imar edelim çabamız bazı ürünlerin fiyatlarını artırdı. İnşaat malzemelerinin fiyatları arttı. İnşallah Türkiye bir daha deprem görmez, bunlar baz etkisi. Esas etki, para politikasındaki güçlü etkisiyle gecikmeli devreye girmesi.

"ŞİRKETLERE SESLENİYORUM MÜŞTERİ BULAMAYACAKSINIZ"

İş alemine seslenmek istiyorum. Fiyatlama davranışlarında ciddi bozulma var, OVP'yi baz almaları kendileri için hayırlı olacak. Para, maliye ve gelirler politikasını şekillendireceğiz. Eski alışkanlıklarıyla devam ederlerse müşteri bulamayacaklardır.

Ağustos'ta KKM zirveyi buldu. Kasım ayı itibariyle de 2,8 trilyon liraya kadar indi, bu düşüşün devam etmesini bekliyoruz. MB'nin attığı adımlar var. TL mevduatı cazip hale geldi. Bu devam edecek. Biz şu anda rezerv biriktiriyoruz. Türkiye'nin rezervleri Mayıs sonundan bu yana 36 milyar dolar arttı. KKM'de şirketlere vergi teşviği vermişiz, çıkacağız diyeceğiz ki vergi teşviğini kaldırıyoruz. Sonuçta bu bir enstrüman, hukuki zemini var. Para politikası aktarım mekanizmasının önünde belirsizlik kaynağı olması, biz buradan çıkacağız, KKM'den çıkış başladı, tedrici olarak devam edecek. Rezerv birikimiyle birlikte bir noktada hareket edeceğiz.

"İŞ ALEMİNE SESLENİYORUM DIŞ PAZAR ARAYIN"

Önümüzdeki dönemde iç talep yavaşlayacak. Mutlaka iş alemi dış pazar arayışına girsinler. Her türlü desteği vereceğiz. İhracat reeskont kredilerini 10 kat artırdık, faize üst limit getirdik. Şu anda 25,9 üst limit. Hizmet ihracatına konu olan alanlarda dışarıdan kazandığı geliri getirsin, yüzde 80 vergi avantajı sağlıyoruz. Dolayısıyla burada sembolik düzeye getirdik. Eximbank'ın sermayesini yüzde 49 artırdık ama yetmez.

Yakın dönemde, Eximbank'a 10 yıl vadeli yüksek montanlı sermaye benzeri kredi bulacağız. Onun müzakerelerinin son evresine girildi. Bir taraftan ihracatçıya destek vereceğiz, kredi imkanı, düşük faiz imkanlar ve düşük vergi. İhracat Türkiye'nin çıkış yoludur. Dış talep zayıf. Olsun biz pazar payını büyütelim. Düşük de büyüseler başkalarına göre rekabetçi konuma gelin ilave pazar payı alın.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.