Türkiye Büyük Millet Meclisi''nde (TBMM) memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 oranında zam yapılmasına ilişkin kanun teklifi bugün kabul edildi.
Ekonomi gazetesinden Canan Sakarya''nın haberine göre; Bugün Meclis''ten geçen yüzde 30''luk zam teklifi sonrası zamlı maaşlar 15 Ocak''a yetişmeyecek, yeni maaşlar daha sonra maaş farkı olarak ödeme yapılacak.
Emeklilerin ve memurların maaşlarında yüzde 30''luk bir artışa yükselen ve işverene 400 TL asgari ücret desteği verilmesi öngörülen teklif bugün TBMM''de kabul edildi. Meclis''ten geçen kanunla en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL''den 5 bin 500 TL''ye çıktı.
Memurların zamlı maaşlarının 15 Ocak’a yetişmeyeceği, daha sonra maaş farkı olarak ödeme yapılacağı öğrenildi.
Memur maaşlarına ilişkin gidilen yüzde 30''luk artışın maliyeti 128.4 milyar lira, emekli maaşlarındaki artışın maliyeti ise 131.5 milyar liraya yükseldi. Kabul edilen 5 bin 500 TL oranındaki en düşük emekli maaşından 2 milyon 721 bin emekli yararlanırken, bu yükselişin maliyeti ise 21.9 milyar lira olarak hesaplandı.
BAKANLIK''TAN AÇIKLAMA
Memurun yüzde 30 zammının 15 Ocak''a yetişip yetişmeyeceği tartışılırken Hazine ve Maliye Bakanlığı, maaşların iki parça şeklinde ödeneceğini açıkladı.
Memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yüzde 30 zam yapılmasına ilişkin kanun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ancak henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği yüzde 30 zam Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Kamu görevlilerimizin refah düzeyini artırmaya yönelik ilave zam tutarının hızlı bir şekilde hesaplara yatması için ekibimiz özveriyle çalışarak sistemlerimizi güncellediler.
Ocak ayı maaşlarının hesaba geçmesiyle birlikte, yüzde 13.52 oranında ilave zam ve 1 Ocak- 14 Ocak tarihleri arası katsayı artışından kaynaklanan 14 günlük maaş farklarının da ödenebilmesi amacıyla sistemlerimizi kamu kurumlarımızın kullanımına açacağız."