Merkez bankası kara raporu yayımladı! On binlerce firma borç batağına saplandı

Merkez bankası kara raporu yayımladı! On binlerce firma borç batağına saplandı

Merkez Bankası tarafından yılda 2 kere yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’na göre Türkiye’deki on binlerce firmanın borç batağında olduğu anlaşıldı. İşte haberin detayları…

Merkez bankası tarafından yayımlanan rapora göre, TL faizinin yüksek olması, kurdaki yatay seyir ve ülke risk priminin düşmesinden şirketlerin yalnızca uluslararası tahvil piyasalarından değil, yurt içi bankalardan da döviz cinsi borçlanmaya başlandığı anlaşıldı.

Picture background

Yayımlanan bu rapora göre, reel sektör firmalarının toplam finansal yükümlülüğü Şubat 2024 itibarıyla yıllık yüzde 53.9 seviyesine yükselerek 12 trilyon 598 milyar TL’yi aşmış durumda.

Bu tutarın 9 trilyon 143 milyar TL’si yurt içi krediler, 3 trilyon 172 milyar TL’si yurt dışı krediler ve 282.5 milyar TL’si yurt dışında ihraç edilen tahvillerden oluşmakta.

Picture background

Yurt içi kredilerin 5 trilyon 632 milyar lirası TL cinsi krediler, 3 trilyon 511 milyar lirası ise döviz cinsi kredilerden oluşmakta. Bununla birlikte Şubat 2023’teki 222.2 milyar dolarlık seviyeden Eylül 2023’te 213.9 milyar dolara düşen yabancı para krediler toplamı, Şubat 2024 itibarıyla yeniden 223.8 milyar dolara seviyesine yükselmiş durumda.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan raporda ayrıca, Merkez Bankası’nın 23 Mayıs 2024 tarihinde döviz kredilere uyguladığı yüzde 2 büyüme kıstı anımsatılarak, borçluluktaki artışın daha ılımlı bir seyir izlemesi beklendiği de belirtildi.

Picture background

Raporda, reel sektörün net döviz açık pozisyonunun Eylül 2023’ten beri artış eğiliminde olduğuna dikkat çekildi. Uzun vadede reel sektörün 2018’in sonunda 173 milyar dolar olan net açık pozisyonu, 2024 yılı Şubat ayından bu yana 89 milyar dolar düşerek 84.8 milyar dolar olarak açıklandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.