Merkez Bankası kira enflasyonunu açıkladı: Aylık yüzde 7,38’e yükseldi

Merkez Bankası kira enflasyonunu açıkladı: Aylık yüzde 7,38’e yükseldi

Merkez Bankası, yıllık enflasyonun yüksek bazın da etkisiyle ana gruplar genelinde düşmeyi sürdürdüğünü, kiralarda aylık fiyat artışın ise yüzde 7,38’e yükseldiğini açıkladı.

TÜİK verilerine göre, Ağustos'ta TÜFE aylık yüzde 2,47 arttı, yıllık yüzde 51,97 oldu. Ağustos'ta 12 aylık TÜFE ise yüzde 64,91 olarak gerçekleşti. Böylece Eylül ayından itibaren kiralara en fazla yüzde 64,91 oranında zam yapılabileceği hesaplandı.

TCMB RAPORU YAYIMLANDI

Merkez Bankası, Ağustos ayı enflasyonuna ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu açıklandı. TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon verilerine göre Tüketici fiyatları Ağustos'ta 2,47 oranında yükseldi, yıllık enflasyon 9,81 puan gerileyerek yüzde 51,97'e indi.

KİRACI VE EV SAHİPLERİNİN BEKLEDİĞİ RAKAM DA GELDİ

Merkez'in raporunda yıllık enflasyonun baz düştüğü, aylık fiyat artışının gıda grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla gerilediğine dikkat çekildi.

Yayımlanan raporda ayrıca, enflasyonun ana eğiliminin kayda değer bir değişiklik sergilemediğinin değerlendirildiği belirtildi.

Merkez Bankası'nın "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda şu veriler paylaşıldı:

"Gıda fiyatları uzun bir süre sonra aylık bazda gerilemiş, bu gelişmeyi taze meyve ve sebze kalemi olmak üzere işlenmemiş gıda alt grubu sürüklemiştir. Enerji fiyatlarındaki artışta doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan düzenleme belirleyici olmuştur. Temel mal grubu aylık enflasyonu önceki aylarla karşılaştırıldığında bir miktar yükselse de görece ılımlı seyrini sürdürmüştür. Hizmet grubunda, ulaştırma hizmetleri ile zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi güçlü eğitim gibi kalemler öncülüğünde, aylık fiyat artışları gücünü korumuştur. Üniversite eğitim ücretleri yüksek bir oranda artarken, bu sene kayıt tarihlerine bağlı şekilde söz konusu artışın kademeli bir şekilde Ağustos itibarıyla endekse yansımaya başlaması, hizmet grubu aylık enflasyonunu yukarıya çeken bir unsur olarak görülmüştür."

KİRADA AYLIK ATIŞ YÜKSELDİ, YILLIK ARTIŞ DÜŞTÜ

Kira grubunda aylık artışın sözleşme yenileme oranının ağustos itibari ile yüzde 7,38’e arttığı, ancak yıllık enflasyonun 1,07 puan düşüşle yüzde 121,26 olarak gerçekleştiği belirtildi.

MB'nin raporunda "Hizmet fiyatları Ağustos'ta yüzde 4,60 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 7,80 puan gerileyerek yüzde 77,83 şeklinde gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyon ulaştırmada daha belirgin olacak şekilde yüksek bazın da etkisiyle tüm alt gruplarda düşmüştür. Aylık enflasyon, lokanta-otel ve haberleşme gruplarında bir önceki aya oranla zayıflarken, ulaştırma hizmetleri (yüzde 9,20) başta olmak üzere diğer alt gruplarda güçlenmiştir. Ulaştırma hizmetleri fiyatlarındaki yüksek aylık artışta, havayolu ile yolcu taşımacılığının (yüzde 41,56) yanı sıra şehir içi yolcu taşımacılığı başta olmak üzere bazı yönetilen kalemler etki etmiştir" bilgileri verildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.