Dünyaca ünlü bankalar net tarih verdi: Merkez Bankası ne zaman faiz indirimi yapacak?

Dünyaca ünlü bankalar  net tarih verdi: Merkez Bankası ne zaman faiz indirimi yapacak?

Dünyaca ünlü dev bankalar Barclays ve HSBC, Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararının ardından ilk faiz indirimin gerçekleşeceği tarihi açıklayarak beklentilerini duyurdu.

Dünyaca ünlü yatırım bankaları Barclays ve HSBC, Merkez Bankası’nın faizi yüzde 50’de tutmasına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

HSBC Ekonomisti Melis Metiner’in faiz kararına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, HSBC’nin daha önce yaptığı tahminler doğrultusunda faizin sabit tutulduğuna dikkat çekti. Metiner, 2024 yılı içerisinde faiz değişikliği beklemediklerini belirtirken, yılın son çeyreğinde faiz indirimi ihtimalinin arttığına işaret etti.

Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin yayınlanan raporda, enflasyon konusunda politika yapıcıların temkinli duruşlarını sürdürdüğünü vurgulanırken "Hizmet enflasyonunda ve enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme görüldüğünden, politika faizinin yıl sonuna kadar sabit kalmasını bekliyoruz. Faiz gevşeme döngüsünün 2025'te başlamasını öngörüyoruz. Ancak hizmet enflasyonunda belirgin bir iyileşme olması durumunda, banka faiz indirimlerine daha erken başlayabilir" ifadesine yer verildi.

HSBC, 2025'in ilk çeyreğinde politika faizinin yüzde 42,5'e, ikinci çeyrekte ise yüzde 36,5'e gerilemesini tahmin ediyor.

BARCLAYS KASIM’I İŞARET ETTİ

Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel ise Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Kasım ayında faiz indirimlerine başlanacağı tahmininde bulundu. Ergüzel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son açıklamasının daha dengeli ve güvercin tonda olduğunu belirterek, bankanın Kasım 2024’te faiz indirimlerine başlayabileceğini ve bu indirimin 2025'in Ağustos ayına kadar devam ederek politika faizinin yüzde 25'e inmesini beklediklerini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.