Merkez Bankası resmen yasakladı: Dolar sahipleri seçim öncesi gözlerine inanamadı!

Merkez Bankası resmen yasakladı: Dolar sahipleri seçim öncesi gözlerine inanamadı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalara tüm dolar sahiplerini yıkacak bir yazı gönderildi. Yazıda prim ödemelerine son verildiği bildirildi. İşte ayrıntılar...

Mehmet TUFAN / KAMU SON HABER

Dolar kuru, 2018 seçimlerinin ardından hızlı bir yükselişe geçmişti. Önü alınamayan yükselişe hükümet tarafından Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına geçilmiş, dolar bir gece de 8 TL''ye kadar inmişti. Geçici bir süreç olarak görülen KKM''nin ardından dolar tekrardan hızlı bir yükselişe geçti. 

KKM uygulamasının getirdiği vergi mükelleflerine olan yükü ve hazineden eksilen birikimin her geçen gün azalması gibi ağır kayıplara sebep olması gibi birçok negatif etken, ekonomide sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Konuya ilişkin yazıyı tüm bankalara gönderen TCMB, dolar sahiplerini perişan etti.

TCMB, döviz dönüşümlü KKM hesabında müşterilere sunulan primlerin faize eklenmesini istedi. Böylece, dolar sahiplerini TL dönüşümlü KKM hesaplarına yönlendirmek için özel bankaların üzerindeki baskısını bir seviye daha yukarı çıkarmış oldu.

DOLAR KURUNUN ALEVİNİ YÜKSELTEBİLİR

Bloomberg HT''nin paylaştığı bilgilere göre, Merkez Bankası (TCMB), bankaların döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına bugün itibariyle son verdi. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre bankaların döviz dönüşlü KKM’ye talebi artırmak için yaptığı yan yollar Merkez Bankası’nın bu kararıyla birlikte kapanmış olacak.

Kaynaklar, bu uygulamaların başında dövize ayrı KKM dönüşüne ayrı TL mevduat faizi oranları uygulaması, aynı bankada TL KKM’nin vadesi dolduğunda döviz alımıyla döviz dönüşlü KKM’ye çevrilmesi, karşılığında TL kredi kullandırılarak yapılan döviz dönüşlü KKM işlemlerinin yer aldığını belirterek Merkez Bankası’nın hesaplamalarında artık bu uygulamaları dikkate almayacağını belirtti.

Konuya ilişkin birçok ekonomist, KKM''de bulunan birikimlerini primlerin kalkması sonrasında hesaplarından çekmeleri halinde dolar kurunda az bir artışın olabileceğini bildiriyor.


 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.