Son 25 haftadır süregelen Kesintisiz Düşüş gösteren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dolar hesaplarına olan akışı engellemek amacıyla aldığı önlemler sonucunda tersine döndü. TCMB, bankalara gönderdiği talimatlarla Türk Lirası mevduat faizlerini son 22 yılın en üst seviyelerine çıkararak, KKM'den çıkacak paranın yeniden dolar hesaplarına gitmesini engellemeyi hedefliyor.
BANKALARA FLAŞ TALİMAT
KKM uygulamasındaki haftalık erime oranı, geçtiğimiz hafta yüzde 3.1 ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Ancak bugün açıklanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu düşüş hızı yüzde 0.6'ya indi.
Geçen hafta yaşanan keskin düşüşün, "KKM karşılığı kredi" vadelerinden kaynaklandığı düşünülürken, TCMB'nin parasal sıkılaşma sürecini yürüten Fatih Karahan başkanlığında KKM'yi sıfırlama hedefine ulaşmak için bankalara yeni talimatlar gönderdiği belirtiliyor.
Bu doğrultuda, KKM'den çıkışları teşvik etmek amacıyla, TCMB KKM'yi TL olarak kabul eden komisyon kararını iptal ederek, bankalara "TL mevduat faizini yukarı çekin" talimatı verdi.
22 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI
Halihazırda yüzde 50'nin üzerinde olan mevduat faizleri, alınan son talimatların ardından yüzde 52'yi aşarak son 22 yılın rekorunu kırdı.
KKM havuzunda bulunan paranın döviz cinsinden olan kısmı 139 milyar doları gördüğü yaz aylarından itibaren 25 haftadır süregelen kesintisiz düşüş, KKM'nin 80 milyar dolara kadar gerilemesine neden oldu.
EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
31 Mart seçimleri öncesinde kur krizi yaşanmasını istemeyen iktidar, dolar/TL paritesindeki artışların önüne geçmek için bankaların müşterilere sunduğu TL mevduat faizlerini önemli bir silah olarak kullanmayı planlıyor.
Birçok özel banka, yüzde 46-47 gibi faiz oranları sunarken, bileşik hesaplamalar dikkate alındığında bu oran yüzde 52'yi aşıyor. Bu, son olarak 2002 yılında görülen bir durumken, bankalar Türk lirası cinsinden verilen faiz oranlarında son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda.