Merkez Bankası’ndan ‘reeskont kredisi’ kararı: 13 Ocak’ta başlayacak

Merkez Bankası’ndan ‘reeskont kredisi’ kararı: 13 Ocak’ta başlayacak

Merkez Bankası, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL'den 4 milyar TL'ye çıkarırken, yeni bir skorlama modeli uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri günlük limitlerinde güncellemeye gitti. Böylelikle söz konusu günlük limitler 3 milyar TL’den 4 milyar TL’ye yükseltilmiş oldu.

YENİ SKORLAMA MODELİ

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, reeskont kredilerinde esas olarak ele alınan net ihracatçılık şartı yerine katma değerli ihracatı ön plana çıkaran firmaların skorlanmasına dayalı yeni bir modele hayata geçirildi.

Analitik ve veri temelli bir yapıya sahip yeni modelde firmaların net ihracatçılık konumlarına ilave olarak, ihracı yapılan ürün ve destinasyon çeşitliliği, firma ölçeği ve ihraç edilen ürünlerin teknolojik düzeyi gibi değişkenlerin farklı ağırlıklarda ele alınması ile yapılan bir hesaplamayla her bir firma için bir ihracatçı skoru ortaya çıkarılacak.

Merkez Bankası 92 yaşında

13 OCAK 2025’TE BAŞLAYACAK

Firmaların yeni uygulamaya uyum sağlamaları için yeni modele geçiş için 3 aylık bir hazırlık süresi öngörüldü. Uygulama, 13 Ocak 2025 tarihinde başlayacak.

Ayrıca ihracat skorları düşük firmalara, finansman planlamalarını gerçekleştirebilmeleri amacıyla 2025 senesi sonuna dek vadesi gelecek reeskont kredilerini yenileyebilme hakkı sunulacak.

Reeskont kredilerinin yeni skorlama modeli ile daha hedefli kullandırılmasının sağlanması ve bu suretle kredilerden yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yapan firmaların daha fazla faydalanmaları hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.