Merkez Bankası'nın 6 gün sonraki faiz kararı ortaya çıktı

Merkez Bankası'nın 6 gün sonraki faiz kararı ortaya çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayı faiz kararı için geri sayım başladı. 6 gün sonraki faiz kararı ise ortaya çıktı.

Merkez Bankası, 27 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda, beklendiği üzere politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Bu karar ile Mart ayındaki toplantıda yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilen faiz oranı, Nisan ve Mayıs aylarının ardından Haziran ayında da değiştirilmemiş oldu.

Picture background

Para Politikası Kurulu, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, daha önceki açıklamalarda olduğu gibi parasal sıkılaştırmanın krediler ve talep üzerindeki etkilerinin yakından takip edildiğini vurguladı.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bir hafta sonrasının yazısını bugünden kaleme aldı.

Aktaş konuya ilişkin sözlerini şu şekilde dile getirdi:

"Merkez Bankası enflasyonun ana eğilimi derken yıllık orandan söz etmiyor, bunu biliyoruz. Merkez Bankası’nın üstünde durduğu aylık oranların belirgin bir düşüş eğilimine işaret etmeye başlaması. Yoksa yıllık orandaki düşüş eğer bir faiz indirimini gerektirseydi temmuz ve ağustos oranlarının belli olmasıyla bu indirim kaçınılmaz hale gelirdi.

Picture background

Ağustos oranının açıklanacağı eylülde yıllık enflasyonun mayıs sonundaki yüzde 75’lik düzeyinin en az 20-25 puan altına ineceğinin bilindiğini söyleyen Aktaş, bu gerilemeyi sağlayacak olanın tümüyle baz etkisi olacağının da bir gerçek olduğu ifade etti.

Sonbahara gelindiğinde yüzde 50’nin altına sarkacak yıllık orana bakılarak faiz indirimi yönünde bir baskı ortaya çıkacağının bilinmediğini söyledi.

Aktaş şöyle devam etti:

Ama en azından şunu söylemek mümkün; ne zaman başlar tahmin etmek pek kolay değilse de, faiz indiriminin artırımdaki gibi 5’er puan düzeyinde olmayacağını beklemek gerekir.

Zaten geniş bir kitle hala tetikte ve dövizdeki uzun süreli yatay seyrin büyük bir gerilim oluşturduğu görüşünde. Dolayısıyla faiz bu koşullarda bir anda 5’er puan birden aşağı çekilmeye başlanırsa dengeler çok fena bozulur.

Bu yüzden de ne zaman başlarsa başlasın faiz indirimlerinin düşük oranlarla olması beklenir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.