Merkez Bankası'nın faiz kararı sızdı: ABD'li dev banka bombayı patlattı

Merkez Bankası'nın faiz kararı sızdı: ABD'li dev banka bombayı patlattı

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'ye ilişkin faiz ve enflasyon beklentisini tahminini güncelledi.

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından, Türkiye'ye yönelik enflasyon ve faiz tahminlerini güncelledi. Banka, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltirken, Kasım ayında bir faiz indirimi olasılığının zayıfladığını belirtti.

Morgan Stanley, Türkiye için 2024 yılı sonunda enflasyon beklentisini daha önceki yüzde 42,4 seviyesinden yüzde 43,5'e çıkardı ve 2025 sonu enflasyon tahminini ise yüzde 25,2 olarak sabit tuttu.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 49,38 oranında artış gösterdi. Aylık enflasyon ise yüzde 2,97 olarak kaydedildi. Verilerin detayları, iç talebin hala güçlü olduğunu ve ekonomik yavaşlamaya rağmen firmaların fiyatları artırma gücüne sahip olduğunu ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ise TBMM'deki konuşmasında, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasını sürdüreceklerini vurguladı.

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, Eylül ayı enflasyonunun, TCMB'nin tahminlerine yönelik yukarı yönlü riskleri artırdığını belirtti. Küçük, TCMB'nin veriye dayalı yönlendirmesi doğrultusunda, Kasım ayında bir faiz indirimi ihtimalinin zayıf kaldığını ifade etti. Ayrıca, ücret ve fiyat artışlarındaki belirsizlikler ortadan kalktığında, faiz indirimlerinin 2025'te başlamasının daha olası olduğunu dile getirdi.

Bir diğer ABD'li yatırım bankası JPMorgan da enflasyon verilerinin ardından tahminlerini güncelledi ve TCMB'nin ilk faiz indirimi beklentisini Kasım'dan Ocak ayına çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.