Merkez Bankası'nın faiz kararı sızdı: Dünyaca ünlü banka açıkladı

Merkez Bankası'nın faiz kararı sızdı: Dünyaca ünlü banka açıkladı

Dünyaca ünlü Goldman Sachs ve Citi, Merkez Bankası’nın faiz kararını açıkladılar.

Dünyaca ünlü Goldman Sachs bankası ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunun ardından yayımladıkları notta, bankanın 2024, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmediğini belirtti.

1112.jpg

Raporda, 2024 yıl sonu enflasyon oranının yüzde 36'ya gerilemesinin beklendiği ifade edilirken, yukarı yönlü risklerin devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, "Haziran ve temmuz aylarında enflasyon beklenenden düşük gerçekleşti. Ekonomik faaliyetteki yavaşlama ve hanehalkının enflasyon beklentilerinde görülen iyileşme ile birlikte, fiyat baskılarının yılın geri kalanında belirgin bir şekilde azalmasını bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

CİTİ’DEN FLAŞ FAİZ TAHMİNİ

Citi analistleri Gültekin Işıklar ve İlker Domaç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 yılı için güçlü bir dezenflasyon öngördüğünü belirterek, bankanın enflasyon tahminlerinde herhangi bir revizyona gitmediğine dikkat çekti.

Analistlere göre, TCMB'nin kasım ayına kadar faiz oranlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor ve yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 45 olarak öngörülüyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu toplantısında, 2024, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerinin sabit kaldığını açıklamıştı. Karahan, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 38'e gerilemesini beklediklerini, 2025 ve 2026 yılları için ise tahminlerin sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde korunduğunu belirtmişti. Ayrıca, fiyat istikrarı sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulamıştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.