Tahkim davalarında hakem ücretlerinin belirlenmesine ilişkin yeni bir Tebliğ yayımlandı. Tebliğ, 21/6/2001 tarihli ve 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu'na göre, taraflarla hakem veya hakem kurulu arasında ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmaya varılamadığı veya tahkim anlaşmasında bu konuya ilişkin bir hüküm bulunmadığı ya da taraflarca milletlerarası kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına atıf yapılmadığı durumlarda uygulanacak.
Tebliğ, ayrıca, hakemlerden birinin görevinden ayrılması veya yetkisini kaybetmesi ve konusu para ile değerlendirilemeyen işlerde hakem ücretlerinin nasıl hesaplanacağını da düzenliyor. Tebliğde yer alan hakem ücreti, tahkim davasının açıldığı tarihten sonra verilen karara kadar yapılan iş ve işlemleri kapsıyor. Hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması halleri ise ek ücret gerektirmez. Tebliğe göre, başkanın ücreti, diğer hakemlere ödenecek ücretin yüzde on fazlası olarak belirleniyor.
ÜCRETİN KISMEN HAK EDİLMESİ VE ÜCRET ÖDENMEYECEK HALLER
- Hakemlerden birinin veya hakem kurulunun Milletlerarası Tahkim Kanununun 7 nci maddesinin (H) fıkrası uyarınca görevinin sona ermesi durumunda, ücret tablosunda yazılı ücretin dörtte birine hükmedilir.
- (C), (E) ve (F) fıkraları uyarınca görevin bitmesi hallerinde hakem ücreti ödenmez.
- Milletlerarası Tahkim Kanununun 13 üncü maddesinin (B) fıkrasının (1), (2), (3), (4), (6) ve (7) numaralı bentlerinden birinin, hakem veya hakem kurulu tarafından taraflara delillerin sunulması hususunda Milletlerarası Tahkim Kanununun 12 nci maddesinin (B) fıkrası uyarınca süre verilmesinden önce gerçekleşmesi halinde Ücret Tablosunda belirlenen ücretin yarısına, süre verilmesinden sonra gerçekleşmesi halinde ise tamamına hükmolunur.
DAVANIN KONUSUZ KALMASI, FERAGAT VE SULHTE ÜCRET
Bu Tebliğ, 15 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.