Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni emeklilik sistemi üzerine çalışmaların başlaması bekleniyor. Yaş şartı ve prim günü gibi konularda düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.
Yeni dönemde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) daha fazla önem kazanacağı öngörülüyor. TES hayata geçtiğinde, emeklilikte ikinci bir maaş ya da toplu ödeme imkânı sunulacak. Bu sisteme yapılacak katkılar ise 3 farklı kaynaktan desteklenecek. Peki, tamamlayıcı emeklilik nasıl işleyecek? Ne zaman uygulamaya geçilecek? İşte tüm detaylar…
Hükümet, milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir emeklilik düzenlemesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Detayları merakla beklenen bu yeni düzenlemede tamamlayıcı emeklilik öne çıkıyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi, emeklilik döneminde yaşanabilecek gelir kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Bu sistemle, çalışanlar emeklilikte çift maaş alma imkanına sahip olabilecekler. İşte tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili tüm detaylar…
İSTEYENE AYLIK MAAŞ İSTEYENE TOPLU PARA
Ekonomi yönetiminin ekonomiye yönelik hedeflerini ve politikalarını içeren Orta Vadeli Program kapsamında yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) bu yıl hayata geçirilmesi planlanıyor. TES'e dahil olanlar, emekli maaşlarına ek olarak ekstra bir gelir elde etme hakkına sahip olacaklar.
Mevcut durumda yürürlükte olan Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılan çalışanların brüt maaşlarından her ay en az yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor ve bu kesintilere devlet de destek sağlıyor.
Takvim'de yer alan bilgilere göre, BES'te emeklilik hakkı kazanmak için sistemde en az 10 yıl kalmak ve 55 yaşını doldurmak gerekiyor. Bu şartlar yerine getirildiğinde, kişilere birikimleri aylık maaş ya da toplu ödeme olarak sunulabiliyor.
3 YERDEN DESTEK
Tamamlayıcı modelle Otomatik BES sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu modelde, çalışanın maaşından yapılacak yüzde 3’lük kesinti, devletin katkısı ve işverenin ek desteğiyle birikim daha da büyüyecek.
İşveren, çalışanın SGK primleriyle birlikte tamamlayıcı emeklilik sistemi için de katkı sağlayacak. İşverenin ne kadar katkıda bulunacağı ise çalışmaların tamamlanmasının ardından netleşecek.
PEKİ, KIDEM TAZMİNATINI ETKİLEYECEK Mİ?
Tamamlayıcı emeklilik sistemi sayesinde çalışanlar, emeklilik dönemlerinde ek bir gelir elde etme imkânına sahip olacaklar. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin yerini almadan, emeklilere ilave bir gelir kaynağı sunacak.
Kıdem tazminatı ise tamamlayıcı emeklilik sisteminden bağımsız olarak korunacak. Sosyal güvenlik sistemi kapsamında kıdem tazminatı hakkı devam edecek.
SİSTEM SONRASI YAŞ ŞARTI DEĞİŞECEK Mİ?
Şu anda BES'ten emekli olmak isteyenler için belirlenen yaş sınırı 56. Ancak, gündemdeki formüller arasında bu yaşın 60'a yükseltilmesi de bulunuyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.
Meclis, 1 Ekim'de açılacak. Hazırlanan yasa teklifinin bu tarihten sonra, ancak yıl sonundan önce Meclis'e sunulması planlanıyor.